Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

EXTRÉMNE POČASIE V SASKU: Prudké búrky a dažde spôsobili záplavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Bad Elsteri napadlo vo štvrtok do 16.30 h 130 litrov zrážok/meter štvorcový, čo za normálnych okolností zodpovedá celomesačnému májovému úhrnu zrážok.

Drážďany 24. mája (TASR) - Prudké búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami, ktoré zasiahli vo štvrtok popoludní nemeckú spolkovú krajinu Sasko, spôsobili lokálne záplavy predovšetkým v okolí Adorfu a Bad Brambachu, vynútili si evakuáciu ľudí z ohrozených oblastí, ako aj dočasné uzavretie najmenej šiestich cestných komunikácií a niektorých železničných tratí.

Informoval o tom Stredonemecký rozhlas (MDR), ako aj internetové vydanie denníka Bild.

Podľa rovnakých zdrojov sa dvaja policajti ocitli v ohrození života, keď masy vody zachytili ich služobné vozidlo. Napokon ich v poslednej chvíli zachránil kolega.

Na inom mieste hasiči zachraňovali muža priamo zo strechy jeho objektu a ďalších ľudí evakuovali do bezpečia.

Nemeckí meteorológovia pre ilustráciu uviedli, že v Bad Elsteri napadlo vo štvrtok do 16.30 h 130 litrov zrážok/meter štvorcový, čo za normálnych okolností zodpovedá celomesačnému májovému úhrnu zrážok.

Mierny optimizmus vyvoláva ich upozornenie, že extrémne počasie sa síce môže vyskytnúť aj v nasledujúcich dňoch, avšak v nie podobe pripomínajúcej aktuálne dianie v Sasku.