Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Profil súčasnej nemeckej kancelárky a šéfky CDU Angely Merkelovej

Nemecká kancelárka a šéfka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Súčasná spolková kancelárka zastáva svoj post od 22. novembra 2005 ako vôbec prvá žena v tejto funkcii.

Berlín/Bratislava 22. septembra (TASR) – V nedeľu 24. septembra sa v Nemecku uskutočnia voľby do Spolkového snemu (Bundestag). TASR pri tejto príležitosti prináša profil súčasnej nemeckej kancelárky a predsedníčky Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej.

Súčasná spolková kancelárka zastáva svoj post od 22. novembra 2005 ako vôbec prvá žena v tejto funkcii. Počas svojho pôsobenia si vybudovala silnú pozíciu a stala sa uznávanou autoritou nielen doma, ale aj vo svete.

Merkelová je predsedníčkou CDU od roku 2000. V Spolkovom sneme tvorí CDU spoločný poslanecký klub s Kresťanskosociálnou úniou (CSU) pôsobiacou len v Bavorsku.

Angela Merkelová sa narodila ako Angela Dorothea Kasnerová 17. júla 1954 v Hamburgu v rodine evanjelického duchovného a učiteľky. Veľkú časť svojho detstva však prežila v mestečku Templin ležiacom vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky 80 kilometrov od Berlína. Vysokoškolské štúdium fyziky skončila v roku 1978 na univerzite v Lipsku. V Berlíne začala profesijnú kariéru v ústave fyzikálnej chémie Akadémie vied NDR, neskôr sa stala členkou výskumného tímu skúmajúceho problematiku kvantovej chémie. Vo svojej doktorandskej práci sa venovala určeniu konštánt rýchlosti pri reakciách jednoduchých uhľovodíkov. Titul doktorky prírodných vied obhájila v roku 1986.

Znovuzjednotenie Nemecka považovala Merkelová za šancu na verejné angažovanie sa. Už koncom roka 1989 pôsobila ako hovorkyňa nemeckej občianskej iniciatívy za zmeny, neskôr aj tamojšej vlády. Po prvých slobodných parlamentných voľbách ju oslovila politika CDU ako silnej strany stredu. Angažovala sa v rozvoji sociálneho trhového hospodárstva, v otázke slobody a zodpovednosti jednotlivca, v európskom integračnom procese a transatlantickom spojenectve. S takouto víziou vstúpila na nemeckú politickú scénu.

V decembri 1990 získala v parlamentných voľbách ako priama kandidátka obvodu Stralsund, Severné Predpomoransko a Rujana poslanecký mandát v Spolkovom sneme. V rokoch 1991-1998 pôsobila v kabinete kancelára Helmuta Kohla, najskôr ako spolková ministerka pre otázky žien a mládeže, od roku 1994 ako ministerka životného prostredia, ochrany prírody a jadrovej bezpečnosti.

Prvým postom Merkelovej v CDU bola funkcia generálnej tajomníčky. V rokoch 1991-1998 bola zastupujúcou predsedníčkou CDU a paralelne predsedníčkou krajinskej organizácie v Meklenbursku-Predpomoransku. Delegáti CDU ju 10. apríla 2000 na zjazde v Essene zvolili za predsedníčku strany. Vo voľbách v septembri 2005 CDU/CSU zvíťazila a Merkelová sa 22. novembra 2005 ako spoločná kandidátka CDU, CSU a SPD stala ako prvá žena v povojnových dejinách Nemecka spolkovou kancelárkou. Za vtedy 51-ročnú Merkelovú hlasovalo 397 poslancov zo 614-členného Bundestagu. Túto pozíciu zastáva už tri funkčné obdobia.

V súčasnosti býva Angela Merkelová označovaná na jednu z najmocnejších žien sveta a skutočného lídra Európskej únie.