Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V presune časti Berlínskeho múru sa bude napriek protestom pokračovať

Odstraňovanie časti Berlínskeho múru. Foto: TASR/AP

Stovky protestujúcich občanov v piatok zabránili robotníkom, aby presťahovali 19 betónových blokov. V premiestňovaní symbolu rozdelenia Berlína počas studenej vojny sa bude pokračovať budúci týždeň.

Berlín 2. marca (TASR) - Nemecká developerská spoločnosť odmietla výzvy na zastavenie presunu jedného z posledných zachovaných úsekov Berlínskeho múru, a to aj napriek ostrým protestom obyvateľov nemeckej metropoly. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa zástupcu firmy Maika Uweho Hinkela sa v premiestňovaní 22 metrov dlhej časti z 1,3 kilometra dlhého úseku múru, symbolu rozdelenia Berlína počas studenej vojny, bude pokračovať na budúci týždeň.

Stovky protestujúcich občanov v piatok zabránili robotníkom, aby presťahovali 19 betónových blokov, z ktorých je každý široký 1,2 metra. Inkriminovaná časť múru je totiž pre developerov prekážkou v úmysloch vybudovať prístupovú cestu k luxusnej obytnej zóne pri brehoch rieky Sprévy, pretekajúcej mestom.

Hinkel vo svojom vyhlásení ďalej uviedol, že jeho spoločnosť disponuje všetkými potrebnými povoleniami, ktoré ju oprávňujú premiestniť betónové bloky múru, pokryté slávnymi grafitmi. Okrem toho bude z výstavby cesty profitovať aj rekonštrukcia mosta zničeného počas druhej svetovej vojny, podotkol Hinkel.

Berlínsky múr vybudovala v roku 1961 bývalá Nemecká demokratická republika (NDR) so snahou zabrániť masívnej emigrácii svojich obyvateľov do Západného Berlína, ktorý bol v krajine kapitalistickou enklávou.