Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Seehofer chce deportovať azylantov zo Sýrie, ktorí navštevujú vlasť

Horst Seehofer, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Do Nemecka v uplynulých rokoch utieklo približne 780 000 Sýrčanov.

Berlín 18. augusta (TASR) - Nemecký minister vnútra Horst Seehofer navrhuje vyhostiť tých žiadateľov o azyl zo Sýrie, o ktorých vyjde najavo, že sa aj po úteku z vlasti vracajú do tejto krajiny na súkromné návštevy. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

"Kto ako sýrsky utečenec pravidelne dovolenkuje v Sýrii, ten sa nemôže seriózne odvolávať na to, že je v Sýrii prenasledovaný. Tomu musíme jeho štatút utečenca odobrať," povedal Seehofer pre nedeľňajšie noviny Bild am Sonntag.

Ak Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) zistí cesty takýchto osôb do ich krajín pôvodu, bezodkladne v ich prípade preskúma odobratie štatútu utečenca, uviedol konzervatívny politik. Nemecké úrady podľa neho aktívne monitorujú situáciu v Sýrii a "uskutočnia repatriáciu, ak nám to situácia umožní".

Do Nemecka v uplynulých rokoch utieklo približne 780 000 Sýrčanov. V ich krajine zúri viac než osem rokov ničivá vojna, v ktorej medzičasom vojenské jednotky prezidenta Bašára Asada dostali mnohé oblasti späť pod svoju kontrolu.