Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štrajk letiskového personálu mohol ovplyvniť vyše 200.000 pasažierov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na najväčšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom zrušili podľa hovorkyne 614 z približne 1200 naplánovaných letov.

Frankfurt 15. januára (TASR) - Štrajk bezpečnostného personálu na ôsmich nemeckých letiskách v utorok spôsobil masívne obmedzenia v leteckej doprave, informovala agentúra Reuters. Podľa odhadov združenia nemeckých letísk (ADV) mohla protestná akcia ovplyvniť vyše 200.000 pasažierov.

Na najväčšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom zrušili podľa hovorkyne 614 z približne 1200 naplánovaných letov. Do štrajku sa zapojil aj personál na letiskách Brémy, Drážďany, Erfurt, Hamburg, Hannover, Lipsko-Halle a Mníchov.

Štrajk pracovníkov vykonávajúcich bezpečnostné prehliadky zvolala odborová organizácia Ver.di s cieľom vyvinúť tlak na zamestnávateľov pred rokovaním ohľadom platov naplánovaným na 23. januára.

Organizácia Ver.di žiada pre príslušníkov bezpečnostného personálu na letiskách po celej krajine hodinovú mzdu vo výške 20 eur. Zamestnávatelia zatiaľ ponúkli len mierne zvýšenie platov, pričom mzdy zamestnancov vo východnej časti Nemecka majú rásť pomalším tempom ako v západnej časti krajiny. Organizácia Ver.di navrhnutý rozdielny prístup k zamestnancom kritizovala.