Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Nemecko žiada od Minska informácie, kde sa nachádza líderka opozície

Na archívnej snímke z 30. augusta 2020 popredná predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová gestikuluje počas zhromaždenia v Minsku. Foto: TASR/AP

Bieloruské ministerstvo vnútra, tamojší Vyšetrovací výbor i Výbor pre štátnu kontrolu (KGK) odmietli tvrdenia opozície, že zadržali členov opozičnej koordinačnej rady vrátane Maryje Kalesnikavovej.

Berlín 7. septembra (TASR) - Nemecko v pondelok požiadalo bieloruské úrady o poskytnutie informácií o tom, kde sa nachádza predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová, ktorá bola podľa svojich spolupracovníkov v pondelok predpoludním unesená z ulice v centre bieloruskej metropoly Minsk.

Nemecký minister zahraničných Heiko Maas v pondelok podľa agentúry AFP vyjadril veľké znepokojenie nad osudom opozičnej líderky, žiadal o informácie o mieste jej pobytu a prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku.

"Pokračujúce zatýkanie a represie, a to najmä proti členom koordinačnej rady, sú neprijateľné," uviedol v rozhovore pre denník Bild nemecký minister, ktorého krajina tento polrok predsedá Európskej únii.

Koordinačná rada opozície predtým v pondelok informovala, že Kalesnikavovú v pondelok dopoludnia "uniesli neznámi ľudia v centre Minska". Od predpoludnia nie je možné spojiť sa ani s hovorcom a výkonným tajomníkom opozičnej rady. Opozícia uviedla, že "miesto ich pobytu nie je známe" a obvinila režim prezidenta Alexandra Lukašenka z "použitia teroristických metód".

Bieloruské ministerstvo vnútra, tamojší Vyšetrovací výbor i Výbor pre štátnu kontrolu (KGK) odmietli tvrdenia opozície, že zadržali členov opozičnej koordinačnej rady vrátane Maryje Kalesnikavovej.

Okrem Kalesnikavovej nie sú od pondelkového predpoludnia správy ani o hovorcovi koordinačnej rady Antonovi Radňankovovi a jej výkonnom tajomníkovi Ivanovi Kravcovovi.

Agentúra Interfax medzičasom informovala, že v Kravcovovom byte v pondelok urobila prehliadku jednotka polície zaoberajúca sa vyšetrovaním finančných trestných činov.
Ľudia mávajú so starou bieloruskou vlajkou počas pohrebu Alexandra Tarajkovského, ktorý zahynul počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi 15. augusta 2020 v Minsku.
Foto: TASR/AP

V súvislosti so vznikom koordinačnej rady začali bieloruské úrady trestné stíhanie.

Stíhaní sú takmer všetci členovia predsedníctva koordinačnej rady: právnička Lilija Vlasovová je stíhaná pre daňové úniky, vedúci štrajkového výboru továrne MTZ na výrobu traktorov Siarhej Dylevskij je stíhaný v dvoch kauzách za porušenie zákona o zhromažďovaní, zadržaná bola aj Cichanovskej splnomocnenkyňa Voľha Kavalkovová, ktorú neskôr donútili opustiť krajinu. Z Bieloruska odišiel aj ďalší člen predsedníctva koordinačnej rady, bývalý minister kultúry Pavel Latuška.

Od zverejnenia výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré podľa úradov vyhral Lukašenko, sa v Bielorusku konajú masové protesty. Bezpečnostné zložky proti demonštrantom zakročili s veľkou brutalitou a zadržali už stovky ľudí, z ktorých časť už bola odsúdená aj na niekoľkodňové tresty väzenia

Minister Maas v súvislosti s voľbami, ktoré opozícia i západ považujú za zmanipulované, i pre brutalitu voči demonštrantom uviedol, že Berlín spolu s partnermi z EÚ pracuje na balíku sankcií proti Lukašenkovmu režimu.

Pripomenul, že EÚ Lukašenka viackrát požiadala, aby viedol dialóg so všetkými silami v krajine. "To sa nestalo," vyhlásil. Kritizoval, že Lukašenkov režim pokračuje v represiách voči opozícii, ktorá je pritom pripravená na dialóg. "Toto nie je správny smer," vyhlásil Maas a varoval, že ak ho Lukašenko nezmení, "budeme v EÚ reagovať".