Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

H. Seehofer zakázal činnosť spolkov pod Stranou kurdských pracujúcich

Horst Seehofer, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zákaz sa vzťahuje na "vydavateľské" spoločnosti s ručením obmedzeným "Mezopotamien Verlag und Vertrieb" a "MIR Multimedia".

Berlín 12. februára (TASR) - Nemecký minister vnútra Horst Seehofer zakázal činnosť dvoch spoločností, ktoré sú považované za zložky zakázanej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK). Tlačová agentúra DPA to uviedla v utorok s odvolaním sa na vyhlásenie Seehoferovho rezortu.

Zákaz sa vzťahuje na "vydavateľské" spoločnosti s ručením obmedzeným "Mezopotamien Verlag und Vertrieb" a "MIR Multimedia". V rámci zásahu proti týmto subjektom prebiehali od skorých ranných hodín domové prehliadky a konfiškácia materiálu v spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko a Dolné Sasko.

Organizácia PKK, zaraďovaná v Turecku, EÚ i Spojených štátoch medzi teroristické skupiny, je v Nemecku zakázaná od roku 1993.

Pri predošlej prehliadke obchodných priestorov sa potvrdilo podozrenie, že prevádzka oboch spoločností slúži iba na udržanie organizačnej súdržnosti PKK, citovala DPA z vyhlásenia ministerstva vnútra.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovane vyzval Nemecko, aby viedlo rozhodný boj proti PKK. Turecko tiež podľa neho požaduje od Nemecka vydanie podozrivých osôb.

"Práve preto, že PKK je i napriek zákazu v Nemecku stále aktívna, je potrebné a požadované ukázať PKK jej miesto a zaistiť dodržiavanie právneho poriadku," uviedol Seehofer.