Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemecký prezident Steinmeier sa vo Washingtone stretne s Bidenom

Na snímke pohľad na Biely dom. Foto: TASR - Paul Martinka

Cieľom návštevy, ktorá nebola vopred ohlásená, je podľa Bieleho domu znovu potvrdiť úzku koordináciu USA a Nemecka ako spojencov v Severoatlantickej aliancii v rôznych otázkach.

Washington 5. októbra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v piatok navštívi Washingtonu, kde absolvuje stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Informoval o tom vo štvrtok Biely dom, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Cieľom návštevy, ktorá nebola vopred ohlásená, je podľa Bieleho domu znovu potvrdiť úzku koordináciu USA a Nemecka ako spojencov v Severoatlantickej aliancii v rôznych otázkach vrátane ochrany demokratických hodnôt, ako aj spoločný záväzok podporovať Ukrajinu pri jej obrane pred ruskou inváziou.

Steinmeierova kancelária uviedla, že nemecký prezident vycestuje do Washingtonu na pozvanie Bidena. Ide o prvé stretnutie týchto dvoch lídrov, odkedy sa Steinmeier - bývalý minister zahraničných vecí - v roku 2017 ujal prezidentského úradu.

Oficiálnym dôvodom piatkovej schôdzky je podľa Bieleho domu nemecko-americký deň, ktorý sa každoročne v USA oslavuje 6. októbra. Týmto dňom sa pripomína príchod prvých nemeckých prisťahovalcov do Filadelfie v roku 1683.