Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Neonacisti z NSU mali vyše sto pomocníkov z krajnej pravice

NSU sa okrem vrážd pripisujú aj dva bombové útoky v Kolíne nad Rýnom v rokoch 2001 a 2004.

Berlín 24. marca (TASR) - Sieť pomáhačov teroristickej skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU), ktorej je pripisovaných desať vrážd, je zrejme väčšia, než sa doteraz predpokladalo. Nedeľník Bild am Sonntag s odvolaním sa na tajný zoznam bezpečnostných zložiek, zaslaný výboru Spolkového snemu vyšetrujúcemu kauzu NSU, dnes informoval, že do užšieho alebo vzdialenejšieho okolia skupiny patrilo 129 ľudí z prostredia extrémnej pravice.

Za tvrdé jadro teroristickej siete sa podľa správy považujú štyria obžalovaní pomáhači, s ktorými sa začne proces 17. apríla. K nim treba prirátať mnoho ďalších priaznivcov, ktorí priamo alebo nepriamo prišli do styku s predpokladanými teroristami Beate Zschäpeovou, Uwem Mundlosom a Uwem Böhnhardtom (dvaja naposledy menovaní spáchali samovraždu pri policajnej akcii v novembri 2011). Od nich mala trojica dostávať okrem iného peniaze, falošné doklady a zbrane.

Podľa Bild am Sonntag zatiaľ nie je známe, ktorí tajní agenti boli súčasťou okruhu pomáhačov trojice teroristov. "Nové číslo je alarmujúco vysoké. Treba čo najskôr objasniť, či zahŕňa osoby, ktoré vedeli o zločinoch NSU, a iných tajných agentov," povedal nedeľníku predseda parlamentného vyšetrovacieho výboru Sebastian Edathy.

Členovia NSU zavraždili v rokoch 2000-2007 deväť malých podnikateľov tureckého a gréckeho pôvodu a nemeckú policajtku. Existenciu skupiny odhalili za dramatických okolností až 4. novembra 2011, ako sa postupne zistilo aj vďaka chybám príslušných štátnych zložiek.

NSU sa okrem vrážd pripisujú aj dva bombové útoky v Kolíne nad Rýnom v rokoch 2001 a 2004. Podľa televízie MDR sa pokúsila už v roku 1997 vyhodiť do vzduchu ubytovňu s portugalskými robotníkmi v meste Stadtroda v spolkovej krajine Durínsko. Útok sa však nepodaril, pretože v náloži zlyhala rozbuška.