Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nepokoje v líbyjskom Benghází si vyžiadali jednu obeť i zranených

Nepokoje v Benghází Foto: TASR/AP

Ulicami Benghází v piatok pochodovali tisícky Líbyjčanov na vyjadrenie podpory demokracie a odporu proti islamistickým milíciám.

Benghází 22. septembra (TASR) - Najmenej jednu obeť a viac ako 20 zranených si vyžiadal vpád líbyjských demonštrantov na základne milícií vo východolíbyjskom meste Benghází, informovali dnes miestne nemocničné zdroje.

Množstvo demonštrantov vtrhlo na niekoľko základní islamistických militantov v Benghází v piatok a v noci nadnes. Podľa agentúry Reuters išlo i koordinovaný nájazd polície, vládnych jednotiek a aktivistov na sídla militantov po masových demonštráciách proti islamistickým milíciám v Benghází.

Militantov z hnutia Ansar aš-Šaría vyhnali dnes v skorých ranných hodinách z ich hlavnej základne v Benghází po masových prejavoch ľudovej podpory líbyjskej vláde, píše Reuters.

Bojovníci hnutia sa stiahli z ťažko ozbrojenej základne, z ktorej následne jej dobyvatelia vynášali zbrane. Prítomní muži tlieskali a spievali: "Povedzte Ansar aš-Šaríi, Benghází bude vaše inferno".

"Prišli sme do tábora a nenašli sme nikoho. Zobrali sme len tieto kalašnikovy," uviedol jeden z prítomných mladíkov. Ulicami Benghází v piatok pochodovali tisícky Líbyjčanov na vyjadrenie podpory demokracie a odporu proti islamistickým milíciám, ktoré Washington viní z útoku na americký konzulát. Minulý týždeň pri ňom zahynuli štyria Američania vrátane veľvyslanca Christophera Stevensa.

Dnešnú demonštráciu nazvali "Deň záchrany Benghází" a jej účastníci vyzývali líbyjskú vládu, aby rozpustila ozbrojené skupiny, ktoré odmietli odovzdať svoje zbrane po zvrhnutí režimu bývalého vodcu Muammara Kaddáfího.