Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Népszava: Maďarská vláda predsa len nebude vetovať sankčný balík

Ilustračné foto Foto: TASR Martina Kriková

Maďarská vláda chcela pôvodne vyškrtnúť zo sankčného zoznamu deväť osôb – v stredu to boli už iba štyri osoby.

Budapešť 23. februára (TASR) - Maďarská prezidentka Katalin Nováková podpísala v stredu vo Varšave vyhlásenie predstaviteľov Bukureštskej deviatky (B9) odsudzujúce ruskú agresiu a maďarská vláda upustila od zámeru vetovať nový balík sankcií Európskej únie proti Rusku. Konštatovalo to vo štvrtok internetové vydanie denníka Népszava, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Summit zoskupenia B9 vo Varšave, ktoré tvoria východní členovia NATO — okrem Slovenska a Poľska tiež Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko — a boli na ňom prítomní aj americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, bolo prístupné pre médiá iba v úvode, zvyšok rokovaní prebiehal za zatvorenými dverami.

Záverečné vyhlásenie summitu, ktoré odsudzuje brutálnu a krvavú ruskú agresiu proti Ukrajine, podpísali všetci zúčastnení vrátane maďarskej prezidentky Katalin Novákovej.

Veľvyslanci členských krajín Európskej únie v tom čase v Bruseli rokovali o desiatom balíku sankcií proti Rusku. Podľa dopoludňajších správ spravodajského portálu Politico hrozila síce Orbánova vláda opäť vetovaním, popoludní však od pôvodného zámeru upustila aj Budapešť a prijatie desiateho sankčného balíka sa odložilo na štvrtok iba z technických príčin.

Maďarská vláda chcela pôvodne vyškrtnúť zo sankčného zoznamu deväť osôb – v stredu to boli už iba štyri osoby. Pôvodne nepodporila ani rozšírenie sankcií na rodinných príslušníkov a bola aj proti predĺženiu už účinných sankčných opatrení z pol roka na jeden rok, píše Népszava.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)