Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Netanjahu chce obnoviť bezpečnosť, zrušil odvolanie ministra obrany

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

V Izraeli rastie napätie v čase, keď sa moslimský pôstny mesiac ramadán prekrýva so židovským sviatok pesach a kresťanskou Veľkou nocou.

Tel Aviv 10. apríla (TASR) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že obnoví pokoj a bezpečnosť v krajine. Oznámil tiež, že zruší svoje rozhodnutie odvolať ministra obrany Joava Galanta. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

V Izraeli rastie napätie v čase, keď ťažké zrážky, streľby, raketová streľba i útok autom poznačili obdobie, keď sa moslimský pôstny mesiac ramadán prekrýva so židovským sviatok pesach a kresťanskou Veľkou nocou.

Deň po tom, ako izraelská polícia zasahovala v jeruzalemskej mešite al-Aksá, treťom najposvätnejšom mieste islamu, odpálili na Izrael viac než 30 rakiet z Libanonu. Útok podľa izraelskej armáda pravdepodobne vykonalo palestínske ozbrojené hnutie Hamas.

Izrael následne uskutočnil letecké útoky v pásme Gazy, v ktorom Hamas vládne, a v južnom Libanone. Terčom bola podľa izraelských predstaviteľov "teroristická infraštruktúra" patriaca palestínskym militantom.

"Nedovolíme teroristickému Hamasu, aby sa usadil v Libanone," vyhlásil Netanjahu v pondelok s tým, že Izrael bude v tomto smere konať na "všetkých frontoch".

Na tej istej tlačovej konferencii premiér oznámil, že minister obrany zostane na svojom poste. Odvolal ho koncom marca po tom, ako Galant vyzval na zastavenie schvaľovania kontroverznej reformy súdnictva, ktorá vyvolala veľké protesty.

"Boli medzi nami spory, aj ťažké spory o niektorých otázkach, no rozhodol som sa nechať tieto spory za nami," povedal Netanjahu. "Budeme naďalej spolupracovať pre bezpečnosť občanov Izraela," doplnil.