Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Netanjahu porovnal Irán s al-Káidou, varoval pred jadrovou zbraňou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

"Nie je veľkým rozdielom, či sú tieto zbrane v rukách najnebezpečnejšej teroristickej organizácie alebo najnebezpečnejšieho teroristického režimu," povedal Netanjahu.

New York 27. septembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes na pôde Valného zhromaždenia (VZ) OSN varoval pred jadrovým vyzbrojením sa Iránu a porovnal krajinu s teroristickou sieťou al-Káida.

"Nie je veľkým rozdielom, či sú tieto zbrane v rukách najnebezpečnejšej teroristickej organizácie alebo najnebezpečnejšieho teroristického režimu," povedal Netanjahu.

Izraelský premiér vysvetlil, že teraz ide "o prežitie jeho krajiny". Dodal, že nijaké medzinárodné rokovania doteraz nič nepriniesli.

Západ podozrieva Irán, že pod rúškom civilného jadrového programu pracuje na atómovej bombe. Netanjahu preto viackrát pohrozil vojenským úderom. Avšak snaha priviesť amerického prezidenta k tomu, aby dal Iránu ultimátum, bola doteraz neúspešná. Netanjahu sa kvôli hrozbám stal aj terčom medzinárodnej kritiky.

V súvislosti s iránskym jadrovým programom požadoval izraelský premiér od medzinárodného spoločenstva "jasnú červenú čiaru". Podľa jeho slov také červené čiary nevedú k vojne, ale vojne zabraňujú. Zároveň predstaviteľ židovského štátu povedal, že začína byť "neskoro, veľmi neskoro" na zastavenie Iránu. Varoval, že Teherán bude mať dosť dostatok obohateného uránu na výrobu atómovej bomby do leta budúceho roku.

Netanjahu vyslovil presvedčenie, že Izrael a Spojené štáty môžu naplánovať spoločný postup, ako zabrániť Iránu získať jadrové zbrane. Dodal, že Izrael a Spojené štáty o tejto otázke rokujú.