Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Neznámy útočník zastrelil dvoch vojakov, tretí je v kritickom stave

Ilustračné fotoFoto: TASR/Pavol Ďurčo

Útok sa stal na ulici v meste Montauban, kde sa nachádza základňa výsadkárov. Vojaci neboli ozbrojení a zatiaľ neexistuje po útočníkovi žiadna stopa, oznámil hovorca.

Paríž 15. marca (TASR) - Dvaja vojaci dnes na mieste zahynuli a tretí utrpel zranenia, keď neznámy útočník spustil na nich streľbu v juhozápadnom Francúzsku.

Úrady neskôr vyhlásili za mŕtveho aj tretieho vojaka, ktorý údajne podľahol strelnému poraneniu hlavy, ale armáda túto správu nakoniec dementovala. Dezinformáciu podľa nej spôsobil zmätok okolo útoku. Hovorca armády o tom informoval nemeckú tlačovú agentúru DPA.

Tretí vojak je vo vážnom zdravotnom stave. "Je v ohrození života, ale žije," povedala hovorkyňa armády.

Minister obrany Gérard Longuet osobne vyjadril sústrasť príbuzným zosnulých vojakov.

Útok sa stal na ulici v obchodnej štvrti mesta Montauban, v ktorom sa nachádza základňa výsadkárov. Vojaci neboli ozbrojení a zatiaľ neexistuje po útočníkovi žiadna stopa, oznámil hovorca.

Podľa britskej spravodajskej stanice BBC boli vojaci v uniformách a v momente útoku si vyberali peniaze z bankomatu v centre mesta.

Páchateľ v prilbe s tmavým priezorom sa priviezol na miesto činu na čiernej motorke, informovala francúzska spravodajská televízia BFM. Po strelcovi pátra veľký počet policajtov, celkovo ide o rozsiahle vyšetrovanie.

Vyšetrovatelia zvažujú viacero teórií vrátane tej, že streľba bola dôsledkom osobného sporu.

K zločinu došlo po inej, nedeľnej streľbe (11.3.), keď útočník na motocykli strelou do hlavy zabil 30-ročného vojaka v obytnej štvrti francúzskeho mesta Toulouse, ležiaceho 46 kilometrov južne od Montaubanu. Vojak bol v čase útoku tiež mimo základne.

Na juhozápade krajiny sú umiestnené všetky elitné výsadkové jednotky francúzskej armády.