Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Poľsku vznikla nová pravicová strana s názvom "Poľsko spoločne"

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Tomáš Halász

Poľsko spoločne (Polska Razem) chce riešiť konkrétne problémy prioritne v troch oblastiach - ekonomiky, rodiny a štátnej správy.

Varšava 9. decembra (TASR) - Poľsko spoločne (Polska Razem) sa volá nová politická strana, ktorej ustanovujúci zjazd sa uskutočnil v sobotu vo Varšave. Zakladateľom strany je bývalý minister spravodlivosti a bývalý politik Občianskej platformy (PO) Jaroslaw Gowin spoločne s vedúcimi osobnosťami mimoparlamentných strán Poľsko je najdôležitejšie (PJN) a Republikáni. Za svoje logo si nová strana zvolila zelené jablko v tvare Poľska.

Na ustanovujúcom zjazde sa zúčastnili aj predstavitelia strany PJN, ktorá predtým odhlasovala svoje spojenie s novou stranou, a vodca strany Republikáni, bývalý poslanec strany Právo a spravodlivosť Przemyslaw Wipler.

Gowin vo svojom prejave povedal, že nová strana má za úlohu "obnoviť pravý zmysel politiky v Poľsku". "Byť v politike nesmie byť zdrojom privilégií, ale musí byť službou a tvrdou prácou pre Poľsko," citovala ho poľská tlačová agentúra PAP. Nové politické strany v Poľsku podľa jeho slov ignorujú radových občanov, politici a šéfovia strán "sa starajú o seba namiesto toho, aby riešili problémy priemerných Poliakov". "Sme tu, aby sme túto situáciu zmenili," ubezpečil na zjazde.

Poľsko spoločne chce riešiť konkrétne problémy prioritne v troch oblastiach - ekonomiky, rodiny a štátnej správy, pokračoval Gowin. Strana chce presadiť zmenu volebného zákona, aby poskytoval väčšie volebné právomoci veľkým rodinám, chce zlikvidovať príspevky zo štátneho rozpočtu pre politické strany a požaduje tiež referendum o prípadnom vstupe Poľska do eurozóny.

Nová strana má potenciál prilákať voličov, najmä nerozhodnutých a tých, ktorých existujúce strany neoslovili. Uviedli to politológovia, ktorých v nedeľu oslovila PAP.

Podľa profesora Varšavskej univerzity Norberta Maliszewského sa vládnuca PO borí s množstvom problémov a mnohí voliči sú nerozhodnutí koho voliť, preto si myslí, že je tu priestor pre novú stranu. Konzervatívni a liberálni voliči, ktorých podporu by Poľsko spoločne chcelo získať, tvoria podľa jeho odhadu až desať percent poľských voličov. V závere PAP cituje odborníka na politický marketing Bartlomieja Biskupa, ktorý súhlasí s tým, že je vhodný čas na vznik novej politickej strany. Varoval však, že iba čas ukáže, či sa jej podarí získať voličov.