Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Taktika al-Káidy sťažuje kanadským tajným službám boj proti terorizmu

Riaditeľ Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby Richard Fadden sa domnieva, že počet sólových útokov sa bude zvyšovať, pričom k ich hlavným hnacím silám patrí časopis Inspire.

Ottawa 24. apríla (TASR) - Nová taktika al-Káidy - zameranie sa na "samotárov" - sťažuje západným spravodajským službám zabraňovať teroristickým útokom, tvrdí riaditeľ Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby (CSIS) Richard Fadden.

Presun taktiky al-Káidy na "individuálny džihád" spôsobuje problémy, domnieva sa Fadden: samotárski útočníci sa podľa neho ťažko odhaľujú - nepatria totiž k väčšej sieti, ktorá môže pritiahnuť pozornosť.

"Keď máte jednotlivca, ktorý s nikým nehovorí, potrebujete buď šťastie, čo sa niekedy stáva, alebo to, aby urobili chybu," povedal Fadden v noci nadnes výboru kanadského Senátu pre boj proti terorizmu. Citovala ho agentúra Reuters.

Al-Káida sa podľa neho rozhodla, že bude nabádať na samostatnú prípravu útokov, pretože je pre ňu v súčasnosti príliš náročné uskutočniť veľké operácie, ako boli teroristické útoky v USA z 11. septembra 2001.

Kanada - spolu so špionážnymi službami v USA, vo Francúzsku, v Nemecku a Austrálii - pracuje na tom, aby lepšie pochopila to, čo motivuje samostatných útočníkov, uviedol Fadden.

Jedným z príkladov "samotára" bol podľa neho Mohamed Merah, ktorý v marci zabil v južnom Francúzsku sedem ľudí. Meraha, ktorý zomrel pri prestrelke s políciou, podľa jeho slov inšpirovala al-Káida.

Fadden sa domnieva, že počet "sólových" útokov sa bude zvyšovať, pričom k ich hlavným hnacím silám patrí časopis "Inspire", ktorý sa predstavuje ako publikácia v Jemene sídliacej odnože al-Káidy na Arabskom polostrove.

Časopis, ktorý kedysi zverejnil článok nazvaný "Vyrobte si bombu v kuchyni vašej mamy", poskytuje veľmi presné inštrukcie, ako spôsobiť čo najväčšie škody.

Šéf CSIS dodal, že jedným zo spôsobov, ako odhaliť samotárov ešte pred útokom, je veľmi pozorne sledovať internet.