Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Novozélandské rádio prešetruje nevhodnú editáciu správ o Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR

Opravy naznačili, že správy boli pri vydaní pozmenené tak, aby prezentovali proruské interpretácie niektorých udalostí vo vojne na Ukrajine ako fakt.

Wellington 12. júna (TASR) - Novozélandská štátna rozhlasová stanica uviedla, že niekoľko správ na jej webovej stránke o rusko-ukrajinskom konflikte bolo upravených v prospech ruských tvrdení. V tejto veci bolo začaté vyšetrovanie a zodpovedný zamestnanec dostal neplatené voľno. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry Reuters.

Rádio Nový Zéland (RNZ) opravilo do nedele 15 správ zverejnených na svojej webovej stránke od apríla 2022 z dôvodu "nevhodnej editácie".

Opravy naznačili, že správy boli pri vydaní pozmenené tak, aby prezentovali proruské interpretácie niektorých udalostí vo vojne na Ukrajine ako fakt.

RNZ vo vyhlásení uviedlo, že pokračuje v podrobnej kontrole všetkých správ, ktoré mohli byť nevhodne upravené. Dodalo, že v čase prebiehajúceho vyšetrovania odobralo príslušnému zamestnancovi prístup k systému na vydávanie správ.

Správy prevažne z agentúry Reuters mal zamestnanec upravovať v prospech ruských názorov na jednotlivé udalosti rusko-ukrajinského konfliktu. Jedna zo zmien v texte sa týkala ukrajinského Euromajdanu – krvavých protestov z rokov 2013–14 –, ktorý zamestnanec RNZ označil za "štátny prevrat" podporovaný Spojenými štátmi, priblížil britský denník The Guardian.