Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Novozvolený egyptský prezident sa prihovorí tisícom ľudí na námestí

Muhammad Mursí sa modlí v káhirskej mešite. Foto: TASR

Novozvolený prezident Muhammad Mursí má v sobotu zložiť slávnostnú prezidentskú prísahu pred egyptským Najvyšším ústavným súdom.

Káhira 29. júna (TASR) - Stovky ďalších ľudí sa zhromaždili na centrálnom námestí Tahrír v egyptskej Káhire, kde si chcú vypočuť dnešný príhovor novozvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Na internete to oznámilo Moslimské bratstvo, ktorého kandidátom vo voľbách bol Mursí.

Islamista má v sobotu zložiť slávnostnú prezidentskú prísahu pred egyptským Najvyšším ústavným súdom. Končia sa tak spory, kde má byť nový líder uvedený do úradu.

Demonštranti postavili barikády pri vstupoch na námestie Tahrír a kontrolujú preukazy totožnosti, aby sa uistili, že sa tam nedostanú žiadni "zločinci".

Tisíce aktivistov, predovšetkým islamistov, už vyše týždňa táboria na námestí Tahrír a požadujú, aby vládnuca armáda zrušila spornú dočasnú ústavu a obnovila činnosť parlamentu.

Aktivisti obviňujú armádnych generálov, ktorí vládnu v Egypte od zvrhnutia prezidenta Husního Mubaraka vo februári 2011, z upevnenia moci, keďže si prostredníctvom dočasnej ústavy udelili rozsiahle právomoci.

Ústavný súd v júni už skôr vyhlásil v rozhodnutí, že ruší parlament s dominantným postavením islamistov, a rozpustil ho. To donútilo Mursího hnutie Moslimské bratstvo a jeho stúpencov žiadať, aby zložil slávnostnú prísahu buď pred rozpusteným parlamentom alebo na námestí Tahrír - hlavným dejiskom protestov, ktoré zvrhli dlhoročného autokratického prezidenta Mubaraka.