Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Novým prezidentom Slovinska sa stal expremiér Borut Pahor

Borut Pahor Foto: TASR/AP Photo

Predbežné výsledky mu prisudzujú asi 67 percent hlasov. Nezávislý kandidát Danilo Türk dostal 33 percent. Voľby sprevádzali demonštrácie.

Ľubľana 2. decembra (TASR) - Novým prezidentom Slovinska sa v dnešnom rozhodujúcom druhom kole volieb stal sociálnodemokratický expremiér Borut Pahor.

Podľa prieskumov medzi voličmi (exit poll), zverejnených po zatvorení volebných miestností o 19.00 h SEČ televíziou RTV Slovenija, získal favorizovaný Pahor 67 percent hlasov. Jeho protikandidát, doterajšia hlava štátu Danilo Türk, ktorý kandidoval ako nezávislý, dostal 33 percent hlasov.

Účasť voličov bola nízka. O 16.00 h SEČ, tri hodiny pred koncom volieb, odovzdalo svoj hlas podľa štátnej volebnej komisie iba necelých 31 percent voličov. V prvom kole (11. novembra) bola účasť v rovnakom čase 35,3 percenta, konečná volebná účasť dosiahla rekordne nízku hodnotu 48,5 percenta.

Pahor zvíťazil aj v prvom kole volieb z 11. novembra s vyše štvorpercentným náskokom pred Türkom, ktorý bol vtedy považovaný za jasného favorita. Stane sa štvrtým prezidentom Slovinska od získania samostatnosti od Juhoslávie v roku 1991. So svojimi 49 rokmi je tiež najmladšou hlavou štátu. Zároveň je jediným slovinským politikom, ktorý zastával všetky vysoké funkcie v krajine - bol už premiérom i predsedom parlamentu. Prezidentskú prísahu zloží 23. decembra.

Pred druhým kolom prezidentských volieb stúpalo v Slovinsku vnútropolitické napätie. Bývalá juhoslovanská republika totiž zažíva jednu z najhorších recesií v 17-člennej eurozóne a hrozí jej nutnosť čerpania medzinárodnej finančnej pomoci.

Reštriktívne opatrenia vlády konzervatívneho premiéra Janeza Janšu narážajú na odpor veľkej časti verejnosti. Počas predvolebného týždňa prebehla v Slovinsku vlna protestov, pričom niektoré z nich vyústili do násilných zrážok medzi políciou a demonštrantmi.