Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obama si nevie predstaviť koniec vojny v Sýrii bez odchodu Asada

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Jeho cieľom je riešenie vedúce k odstúpeniu Asada, a to spôsobom, ktorý ochráni sýrske náboženské menšiny.

Washington 18. septembra (TASR) - Prezident USA Barack Obama v utorok uviedol, že v Sýrii bude v konečnom dôsledku musieť dôjsť k politickej zmene, pri ktorej sa prezident Bašár Asad vzdá moci po dohode o odovzdaní chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je veľmi ťažké predstaviť si, že (sýrska) občianska vojna utíchne, ak Asad v skutočnosti ostane pri moci," povedal Obama v rozhovore pre americkú televíznu sieť Telemundo, vysielajúcu v španielčine.

Obama sa stal terčom určitej kritiky za dohodu o likvidácii sýrskych chemických zbraní, ktorú Spojené štáty dosiahli s Ruskom, spojencom Sýrie, pretože priamo netrestá Asada.

Obama však zdôraznil, že jeho cieľom je stále riešenie vedúce k odstúpeniu Asada, a to spôsobom, ktorý ochráni sýrske náboženské menšiny a zaistí, že islamiskí extrémisti v Sýrii nebudú posilnení.

"Budeme postupovať krok po kroku. Prvým krokom je teraz postarať sa o to, že vyriešime otázku chemických zbraní," povedal americký prezident. Ďalším krokom bude podľa neho angažovať všetky strany v sýrskej kríze i krajiny podporujúce Damask do ukončenia konfliktu.


Jordánsko vyzýva Čínu, aby využila svoj vplyv a pomohla riešiť konflikt v Sýrii


Jordánsky kráľ Abdalláh vyzval dnes Čínu, aby využila svoj vplyv a pomohla vyriešiť vyše dva roky trvajúci vojenský konflikt v Sýrii. Abdalláh vystúpil s touto výzvou na úvodnom rokovaní svojej návštevy v Číne, kde sa stretol s prezidentom Si Ťin-pchingom.

Jordánsky kráľ Abdalláh
Foto: FOTO TASR/AP
Jordánsky kráľ na rokovaní zdôraznil, že Čína je v pozícii, keď môže využiť svoj vplyv ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN, ale aj ako "priateľ Jordánska a Blízkeho východu".

Peking opakovane vyzýva na hľadanie politického riešenia vedúceho k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii, pričom sa však na pôde OSN pridal k Rusku a spoločnými silami zabránili ostatným členom Bezpečnostnej rady v krokoch, ktoré smerovali k zosadeniu súčasného sýrskeho režimu na čele s prezidentom Bašárom Asadom.

Jordánsko je jednou z blízkovýchodných krajín, kam po vyostrení konfliktu v Sýrii začali smerovať stovky utečencov. Jordánsko zaznamenalo veľký prílev sýrskych utečencov začiatkom tohto roka, potom sa situácia stabilizovala, pričom v máji ich prichádzalo v priemere zhruba 100 denne, uvádza AP.

Do Jordánska sa v obave z amerických plánov na vojenský úder proti sýrskemu režimu, ktorý mal byť trestom za chemický útok na damaskom predmestí z 21. augusta, vydala aj časť obyvateľov z utečeneckých táborov v blízkosti Damasku.


Diplomati začali rozhovory o rezolúcii o chemických zbraniach Sýrie


Bašár Asad
Foto: TASR/AP
Diplomati piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN začali v utorok rozhovory o návrhu rezolúcie o likvidácii sýrskych chemických zbraní, informovala tlačová agentúra Reuters.

Návrh rezolúcie, ktorý vypracovali USA, Británia a Francúzsko, má podporiť americko-ruskú dohodu z minulého víkendu požadujúcu, aby Sýria do týždňa deklarovala svoje chemické zbrane, ktoré by mali byť odvezené z krajiny a zničené do polovice budúceho roka.

Podľa diplomatov v OSN je naďalej nejasné, kedy by sa mohlo o rezolúcii hlasovať. Súčasný návrh necháva otvorenú možnosť použitia sily v prípade jej nedodržania Sýriou, Rusko však takmer určite bude žiadať vyškrtnutie takýchto ustanovení z rezolúcie.

Stretnutie diplomatov z USA, Británie, Francúzska, Ruska a Číny prišlo deň po tom, ako vyšetrovatelia OSN potvrdili použitie nervového plynu sarín pri útoku v Sýrii z 21. augusta, pri ktorom podľa Washingtonu zahynulo vyše 1400 ľudí.

Spojené štáty, Británia a Francúzsko uviedli, že správa jednoznačne potvrdzuje zodpovednosť vojenských jednotiek sýrskej vlády za útok. Rusko však podľa svojich predstaviteľov v správe žiaden takýto dôkaz nevidí, pričom z útoku naďalej podozrieva sýrskych povstalcov.

Diplomati piatich krajín sa znova stretnú v priebehu dnešného dňa.