Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBSE kritizuje zámer Albánska registrovať internetové médiá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzval albánske orgány, aby spomínaný krok ešte prehodnotili a zvážili možné alternatívy, ako čeliť obavám z hanlivého obsahu.

Tirana 19. októbra (TASR) - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila znepokojenie nad postupom vlády Albánska, ktorá oznámila zavedenie nového systému registrácie internetových médií. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir skritizoval nariadenie albánskeho Úradu pre elektronickú a poštovú komunikáciu, na základe ktorého sa má 44 webových médií zaregistrovať a nechať si prideliť daňové identifikačné číslo v priebehu 72 hodín, ak nechcú byť zrušené.

Désir uviedol, že chápe obavy z hanobenia prostredníctvom týchto kanálov, z čoho vychádza daná iniciatíva, upozornil však, že postup Tirany môže "vážne obmedziť prístup verejnosti k rozličným zdrojom informácií, rozmanitosť hlasov a nahlodať právo na slobodu prejavu a informácií na internete".

Predstaviteľ OBSE vyzval albánske orgány, aby spomínaný krok ešte prehodnotili a zvážili možné alternatívy, ako čeliť obavám z hanlivého obsahu.