Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Islandu si volia prezidenta

Približne 235.000 voličov si môže vybrať zo šiestich kandidátov, hlavnou vyzývateľkou populárneho Grímssona (69) je žurnalistka Thóra Arnórsdóttir (37), nováčik v politike.

Reykjavík 30. júna (TASR) - Na Islande sa dnes dopoludnia začali prezidentské voľby, v ktorých je favoritom dlhoročný prezident Ólafur Ragnar Grímsson.

Približne 235.000 voličov si môže vybrať zo šiestich kandidátov, hlavnou vyzývateľkou populárneho Grímssona (69), ktorý sa uchádza o rekordné piate funkčné obdobie, je žurnalistka Thóra Arnórsdóttir (37), nováčik v politike. Výsledky sa očakávajú v nedeľu ráno.

Island mimoriadne zasiahla finančná kríza v roku 2008. Ostrovná krajina odvtedy požiadala o členstvo v EÚ, proti ktorému Grímsson vystupuje. Islanďania budú o tejto téme hlasovať v referende, keď sa skončia vyjednávania s Bruselom.

Analytici označili dnešné voľby aj za hlasovanie o tom, či prezident urobil správne, keď v rokoch 2010 a 2011 odmietol podpísať zákony o výplate kompenzácií Británii a Holandsku po krachu islandskej banky Icesave.