Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia kodanskej Christianie protestovali proti gangom a rockerom

Dánsky policajt hliadkuje neďaleko kodankej štvrte Christiania. Foto: TASR/AP

Demonštranti uviedli, že drogoví priekupníci na Pusher Street nedodržiavajú zákony a nerešpektujú hodnoty Christianie.

Kodaň 8. augusta (TASR) - Obyvatelia alternatívnej kodanskej štvrte Christiania v utorok zablokovali prístup do ulice Pusher Street, známej trhom s omamnými látkami. Údajne tak chceli protestovať proti zločineckým skupinám. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Kodanská štvrť Christiania je jednou z turisticky najvyhľadávanejších lokalít dánskej metropoly. Na konci 60. rokov minulého storočia sa tam v budovách opustených vojenských kasární usídlila skupina voľnomyšlienkarov. Dánska vláda napokon komunitu uznala za samosprávny "Slobodný štát Christiania". Štvrť je známa svojím voľným trhom s drogami, najmä marihuanou a hašišom. Na najznámejšej Pusher Street sa však začali rozmáhať ozbrojené gangy.

"Konáme s cieľom oslobodiť Christianiu od tyranie zo strany gangov a rockerov," uviedli obyvatelia tejto štvrte. Zdôraznili, že protest nie je namierený proti zodpovedným rekreačným užívateľom marihuany, ale proti tým, ktorí si ju v Christianii kupujú.

Demonštranti uviedli, že drogoví priekupníci na Pusher Street nedodržiavajú zákony a nerešpektujú hodnoty Christianie. Dodali, že zisk z predaja omamných látok totiž neputuje na rozvoj mestskej časti, ale do rúk zločineckých skupín.