Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Minska stáli na kávu z kaviarne zdemolovanej políciou

Bieloruskí študenti pochodujú počas protestného zhromaždenia v bieloruskom Minsku v utorok 1. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Útok na kaviareň sa stal jednou z hlavných správ nedeľného večera a inšpiroval mnohých ľudí, aby si tam v pondelok na znak solidarity s personálom kaviarne "vo francúzskom štýle" prišli vypiť kávu.

Minsk 7. septembra (TASR) - Viac ako 700 šálok kávy sa v pondelok predalo v kaviarni O'petit v bieloruskej metropole Minsk, kde v nedeľu polícia a muži v civile rozbili vstupné dvere a výklady, aby vnútri mohli zadržať skrývajúcich sa účastníkov ďalšieho masového protivládneho protestu.

Ako informoval portál Belaruspartisan.by, pred kaviarňou stál od rána dlhý rad ľudí, ktorí chceli podporiť jej majiteľov.

Tí v nedeľu zamkli vstupné dvere, aby ochránili nielen svojich zákazníkov, ale aj účastníkov protivládnej demonštrácie, ktorí tam vbehli s cieľom uniknúť pred policajtmi a policajnými provokatérmi snažiacimi sa ich zadržať.

Policajti následne rozbili sklenú výplň zamknutých dverí a z kaviarne na ulicu vyviedli niekoľko mladíkov. Podľa citovaného portálu bol v skupine policajtov aj veliteľ oddelenia pre boj proti organizovanému zločinu, ktorý aj rozbil sklo na vstupných dverách.

Útok na kaviareň sa stal jednou z hlavných správ nedeľného večera a inšpiroval mnohých ľudí, aby si tam v pondelok na znak solidarity s personálom kaviarne "vo francúzskom štýle" prišli vypiť kávu alebo prispeli na opravu prevádzky, napísal spravodajský portál TUT.by.

Hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra Voľha Čamadanavová na margo nedeľňajšieho zásahu v kaviarni uviedla, že policajti prenasledovali aktívnych účastníkov nepovoleného masového podujatia, ktorí "svojím správaním provokovali policajtov". Keď sa ich policajti pokúsili zadržať, zabarikádovali sa v kaviarni. Na výzvy policajtov, aby otvorili, nereagovali. Veliteľ zásahu preto rozhodol o ich zadržaní.

Incidentom sa zaoberá vyšetrovací výbor. Majitelia kaviarne kontaktovali advokátov a zvažujú podniknutie právnych krokov. Majiteľka kaviarne uviedla, že zasahujúci policajti sa nelegitimovali, "len nabehli na hostí".