Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Odporcovia politiky nulovej tolerancie v USA skazili ministerke večeru

Kirstjen Nielsenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kirstjen Nielsenová čelí ostrej kritike za to, že obraňuje veľmi kontroverzné oddeľovanie ilegálnych prisťahovalcov na hraniciach USA s Mexikom.

Washington 20. júna (TASR) - Aktivisti viacerých organizácií, ktorým prekáža vládna politika rozdeľovania rodín podozrivých z ilegálneho prekročenia hraníc do USA, vypískali americkú ministerku pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenovú, obhajujúcu prax oddeľovania detí od rodičov. Incident sa navyše odohral v mexickej reštaurácii vo Washingtone, kam ministerka zašla na večeru.




Na svojej webovej stránke o tom v stredu informoval denník The Washington Post.

Demonštranti v blízkosti stola, za ktorým ministerka v prítmí reštaurácie sedela, vykrikovali "Hanba!" i ďalšie slogany a žiadali prestať s rozdeľovaním rodín.

Aktivisti organizácie Metro D.C. Democratic Socialists of America sa neskôr vo svojom vyhlásení ministerky pýtali, ako si môže vychutnávať jedlo akurát mexickej kuchyne, zatiaľ čo úrady deportujú a väznia desiatky tisíc ľudí žiadajúcich azyl v USA.

Vo vyhlásení tiež upozorňujú, že ministerku "nenechajú v pokoji sa najesť, kým bude od svojich podriadených žiadať, aby oddeľovali dievčatká od svojich matiek a chlapčekov od svojich otcov".

"Toto barbarské konanie musí prestať a tí, ktorí to nariaďujú, budú musieť skladať účty," uvádza sa vo vyhlásení. "Ministerka Nielsenová mala možno pokazenú večeru, ale to je nič v porovnaní s hrôzami, ktoré ona spôsobila nevinným rodinám," píše sa v texte.

Kirstjen Nielsenová čelí ostrej kritike za to, že obraňuje veľmi kontroverzné oddeľovanie ilegálnych prisťahovalcov na hraniciach USA s Mexikom.

Na jej obranu sa postavil prezident USA Donald Trump, ktorý vo svojom tweete napísal, že Nielsenová odviedla "fantastickú robotu", keď na tlačovej konferencii obhajovala postup vládnych úradov a politiku nulovej tolerancie, keď každého, koho chytia pri nelegálnom prekročení hraníc Spojených štátov, trestne stíhajú.

Trumpova administratíva argumentuje, že rozdeľovanie rodín si vyžaduje zákon. A zároveň vysvetľuje, že využíva toto opatrenie, aby odradila nelegálnych migrantov od príchodu do USA.

Nielsenová svojim kritikom oponuje, že každý, kto chce v súlade so zákonom požiadať o azyl, by mal ísť s rodinou na oficiálny hraničný priechod a potom od nej nebude oddelený.

Oddeľovanie detí od rodičov bez dokladov umožňujúcich legálny vstup do USA vyvolalo škandál aj v tábore Trumpových republikánov. Do prípadu sa vložila aj Trumpova manželka Melania, keď v nedeľu uviedla, že sa nemôže pozerať na deti oddelené od svojej rodiny a žiadala riešiť túto situáciu na vládnej úrovni.