Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Opäť sa konal protest proti amnestii pre katalánskych separatistov

Demonštranti držia zástavy nezávislosti počas protestu za nezávislosť od Španielska pri príležitosti Dňa Katalánska v Barcelone 11. septembra 2023. Foto: TASR/AP

V sobotu večer PSOE oznámila, že za sprostredkovateľa si zvolili salvádorského diplomata Francisca Galinda Véleza.

Madrid 4. decembra (TASR) - Tisíce demonštrantov sa v nedeľu podvečer zišli v Madride, aby protestovali proti plánovanej amnestii pre katalánskych separatistov. Akciu organizovala španielska opozičná Ľudová strana (PP), informovala agentúra DPA.

"V mene Španielska skoncujte s týmto nezmyslom," apeloval na vládu líder PP Alberto Núňez Feijóo vo svojom prejave k zhromaždeným, ktorých bolo podľa organizátorov okolo 15.000. Polícia počet prítomných odhadla na asi 8000.

Mnohí z účastníkov mali plagáty alebo tričká s heslami, v ktorých premiéra Pedra Sáncheza za "zradcu vlasti" a žiadali preňho väzenie. Podľa Feijóa je Sánchezova ľavicová vláda "hanbou Španielska".

Protestná akcia v Madride sa uskutočnila deň po tom, ako predstavitelia Španielskej socialistickej a robotníckej strany (PSOE) a separatistickej strany Spoločne za Katalánsko (JxCat, známej aj ako Junts) lídra Carlesa Puigdemonta začali v sobotu vo Švajčiarsku viesť dôverné rozhovory o urovnaní dlhotrvajúceho konfliktu medzi Madridom a katalánskymi separatistami.

Prvé stretnutie "prebehlo dobre", povedal následne vyjednávač za PSOE Santos Cerdán.

DPA pripomenula, že Puigdemont chce, aby sa Katalánsko odtrhlo od Španielska, zatiaľ čo Sánchez sa tomu snaží zabrániť a chce konflikt s Barcelonou zmierniť prostredníctvom dialógu a ústupkov.

Strana JxCat presadila, aby sa rozhovory s PSOE viedli za účasti neutrálnej organizácie, ktorá by možné výsledky overila a dohliadala na ich realizáciu.

V sobotu večer PSOE oznámila, že za sprostredkovateľa si zvolili salvádorského diplomata Francisca Galinda Véleza.

Pri rokovaniach bude pomáhať aj švajčiarske Centrum Henriho Dunanta pre humanitárny dialóg (HD), ktoré v roku 2018 overovalo rozpustenie teroristickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA).

Stretnutie sa podľa médií konalo mimo Španielska, aby bola možná prípadná osobná účasť Puigdemonta, ktorý žije v exile v Belgicku. Vo vlasti by ho zadržali za pokus o dosiahnutie nezávislosti Katalánska nezákonným referendom z roku 2017, keď bol predsedom regionálnej vlády.

Za podporu svojej koaličnej vlády v parlamente Sánchez strane JxCat a separatistickej Republikánskej ľavici Katalánska (ERC) prisľúbil amnestiu pre katalánskych separatistov a aktivistov. Tú však musí schváliť parlament, čo môže trvať niekoľko mesiacov. Proti amnestii dôrazne vystupuje španielska konzervatívna opozícia.