Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Sýria odmietne plán OSN v prípade, že prezident Asad neodstúpi

Medzinárodný sprostredkovateľ pre Sýriu Kofi Annan (vľavo) počas prijatia u sýrskeho prezidenta Bašára Asada Foto: TASR

Myšlienka vylúčenia istých ľudí jasne vzťahovala na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, hoci Annanov návrh vyslovene nehovoril, že by Asad nemohol pracovať pre sýrsku vládu národnej jednoty.

Bejrút 28. júna (TASR) - Sýrske opozičné skupiny dnes uviedli, že nebudú akceptovať politický plán navrhovaný medzinárodným splnomocnencom Kofim Annanom, ak nebude obsahovať jasnú požiadavku na odstúpenie prezidenta Bašára Asada pred vytvorením novej vlády národnej jednoty.

Návrh ohľadom vlády národnej jednoty v Sýrii bude jednou z hlavných tém na sobotňajšom stretnutí v Ženeve.

Na rokovaniach v Ženeve sa stretnú členovia Bezpečnostnej rady (BR) OSN a ďalší kľúčoví hráči Blízkeho východu. Podľa nemenovaného diplomatického zdroja sa myšlienka vylúčenia istých ľudí jasne vzťahovala na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, hoci Annanov návrh vyslovene nehovoril, že by Asad nemohol pracovať pre sýrsku vládu národnej jednoty.

Rusko nie je proti plánu na vládu národnej jednoty v Sýrii

Rusko nevylučuje medzinárodnú dohodu o pláne na sýrsku vládu národnej jednoty, na ktorej sa budú podieľať súčasní vládni i opoziční predstavitelia, povedal dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Plán medzinárodného vyslanca Kofiho Annana na vládu národnej jednoty v Sýrii doposiaľ nie je oficiálnym dokumentom, stále sa však na ňom pracuje, aby sa ním stal na sobotňajšej konferencii v Ženeve, povedal Lavrov.