Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Viktor Orbán čaká na pozvánku od Merkelovej, ktorá ho stále ignoruje

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a maďarský premiér Viktor Orbán pri okrúhlom stole na summite EÚ v Bruseli 9. decembra 2011. Foto: TASR/AP Photo

Maďarský premiér Viktor Orbán sa musí uspokojiť namiesto pozvania do Berlína s cestou do Mníchova.

Budapešť 12. marca (TASR) – Maďarského premiéra Viktora Orbána stále nepozývajú na návštevu západných metropol. Namiesto pozvania do Berlína sa musí uspokojiť s cestou do Mníchova, píše dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadság, podľa ktorého o washingtonskej návšteve avizovanej už v roku 2010, každý hlboko mlčí.

Európski partneri čakajú vývoj v právnych konaniach Bruselu voči Maďarsku; do ich ukončenia zrejme neradi urobia čokoľvek. Menej citliví sú Číňania, ktorí nedávno oznámili, že koncom mája očakávajú Orbánovu návštevu.

Maďarský premiér medzitým lobuje v inštitúciách Európskej únie a na dvojstranných rokovaniach sa snaží dosiahnuť, aby sa Maďarsko vyhlo pozastaveniu vyplácania z Kohézneho fondu, povedal pre denník vládny zdroj.

Namiesto Orbána cestujú často jeho blízki ľudia. Predseda frakcie maďarského občianskeho zväzu Fidesz János Lázár bol v Paríži a Berlíne, šéf diplomacie János Martonyi sa zase pokúsil presvedčiť krajiny Vyšehradskej štvorky, aby pozastavenie fondu pre Maďarsko nepodporili.

Z informácií Népszabadságu vyplýva, že Orbán sa všemožne snaží, aby dostal pozvanie od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a aby sa tak dostal z "diplomatickej karantény" citeľnej v uplynulých mesiacoch. Zatiaľ však márne a Orbán pôjde 22. marca iba na oficiálnu návštevu Bavorska.