Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V. Orbán: Postoj Svetového židovského kongresu k Maďarsku je urážlivý

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Hovorca premiéra Bertalan Havasi v tejto súvislosti uviedol, že Orbán v liste vyjadril počudovanie nad odmietavým postojom židovského kongresu.

Budapešť 18. mája (TASR) - Postoj predsedu Svetového židovského kongresu Ronalda S. Laudera k odsťahovaniu kancelárie nadácií amerického finančníka Georgea Sorosa z Budapešti hlboko uráža Maďarsko i jeho občanov. Uviedol to podľa agentúry MTI v piatok v liste adresovanom Lauderovi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Hovorca premiéra Bertalan Havasi v tejto súvislosti uviedol, že Orbán v liste vyjadril počudovanie nad odmietavým postojom židovského kongresu. Dôvodom ukončenia činnosti Sorosovej organizácie je totiž verejne známa skutočnosť, že Maďarsko zaviedlo pravidlá, v rámci ktorých transparentnosť fungovania rozšírilo aj na organizácie financované zo zahraničia, napísal premiér.

Podľa Orbána Soros a jeho organizácie nesú zodpovednosť za rast antisemitizmu v Európe, pretože spolu s migrantmi sa do Európy dostali aj osoby, ktorých politické a náboženské postoje "v citeľnej miere posilnili ohrozenie židovských komunít".

"Maďarsko a jeho vláda tým, že bráni nekontrolovateľnému vstupu migrantov na územie Európskej únie, chráni aj židovské spoločenstvá," zdôraznil v liste Orbán.

Lauder v rozhovore pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Bild vyjadril obavy pre sťahovanie Sorosovej kancelárie z Budapešti do Berlína. Podľa jeho slov so Sorosom netreba vo všetkom súhlasiť, avšak spôsob zaobchádzania s človekom, ktorý urobil mnoho v krajinách strednej a východnej Európy pre šírenie demokracie po páde komunizmu, by sa nemalo takto zaobchádzať.

Budapeštianska Sorosova kancelária Nadácie otvorenej spoločnosti sa presťahuje do Berlína, informoval o tom v utorok hovorca kancelárie Csaba Csontos.

Podľa jeho slov dôvodom tohto definitívneho kroku je "čoraz depresívnejšie politické a právne prostredie v Maďarsku". Nadácia presťahuje svoju činnosť i pracovníkov do nemeckého hlavného mesta, dodal.

spravodajca TASR Ladislav Vallach