Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Orbán rokoval s vodohospodármi o vývoji povodňovej situácie

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hladina rieky Dráva pri obci Őrtilos na západe Maďarska dosiahla v pondelok o 14.00 h 491 cm, čo je 15 cm nad doposiaľ najvyššou nameranou úrovňou.

Budapešť 7. augusta (TASR) - Vývoj povodňovej situácie spôsobenej silnými dažďami v uplynulých v dňoch v Maďarsku bol v pondelok hlavnou témou rokovania predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s vedením operačného protipovodňového štábu OMIT. Agentúre MTI to oznámil premiérov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Premiér si vypočul správu Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) o doterajšej protipovodňovej činnosti a o ďalších úlohách. Zo správy vyplýva, že rozvoj protipovodňovej ochrany a nové zariadenia vybudované v uplynulých rokoch obstáli. Vodohospodári sú na mieste a sú schopní chrániť bezpečnosť ľudí a majetok pred povodňami, konštatovalo riaditeľstvo vodohospodárov.

Hladina rieky Dráva pri obci Őrtilos na západe Maďarska dosiahla v pondelok o 14.00 h 491 cm, čo je 15 cm nad doposiaľ najvyššou nameranou úrovňou. Hladina Drávy tam kulminovala v popoludňajších hodinách. Na rieke Mura očakávajú v pondelok večer mierny vzostup hladiny, ktorá by mala kulminovať na hodnote blízkej rekordnej úrovni, pričom v pondelok popoludní tam namerali 547 cm.

Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku, väčšinu vodohospodárov, takmer 100, však prevelili k riekam Mura a Dráva. Na uvedených riekach podľa OVF pracujú 24 hodín denne a v prípade potreby poskytujú okamžitú technickú pomoc samosprávam.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)