Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

OSN má dnes hlasovať o vyslaní pozorovateľov do Sýrie

Foto: TASR/AP

Oznámila to americká veľvyslankyňa Susan Riceová, ktorá rade v súčasnosti predsedá.

New York 14. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada OSN má dnes hlasovať o vyslaní prvej vlny vojenských pozorovateľov OSN do Sýrie, ktorých úlohou bude dohliadať nad dodržiavaním prímeria medzi vládnymi jednotkami a opozičnými ozbrojencami. Oznámila to americká veľvyslankyňa Susan Riceová, ktorá rade v súčasnosti predsedá.

Členovia Bezpečnostnej rady v piatok niekoľko hodín rokovali za zatvorenými dverami o návrhoch rezolúcie prezentovaných Spojenými štátmi a ich európskymi spojencami na jednej strane, a Ruskom, ako hlavným spojencom sýrskeho režimu, na druhej strane.

Ruský veľvyslanec Vitalij Čurkin podľa agentúry AP vyjadril nesúhlas s pôvodným západným znením rezolúcie, ktorá od vlády v Damasku napríklad vyžadovala umožniť pozorovateľom OSN neobmedzený pohyb po krajine a právo zhovárať sa s ktorýmkoľvek Sýrčanom bez prítomnosti tretej strany.

Návrh rezolúcie, o ktorom sa má dnes hlasovať, podľa agentúry Reuters počíta s rozmiestnením najviac 30 neozbrojených pozorovateľov v súlade s odporúčaním sprostredkovateľa OSN a Ligy arabských štátov Kofiho Annana. Text zároveň kritizuje Damask za porušovanie ľudských práv a naznačuje, že Bezpečnostná rada môže podniknúť ďalšie kroky.