Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Prestížnu Nansenovu cenu udelili konžskej mníške za pomoc ženám

Angélique Namaika Foto: nettavisen.no

Nansenova cena - najvyššie ocenenie UNHCR - sa začala udeľovať v roku 1954. K

Ženeva 17. septembra (TASR) - Spojené národy ocenili renomovanou Nansenovou cenou mníšku z Konžskej demokratickej republiky (KDR) za jej pomoc zneužívaným ženám a dievčatám. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Sestra Angélique Namaika pôsobí v centre pre reintegráciu na severe KDR. Pomohla zlepšiť život vyše 2000 znásilneným a vyhnaným ženám a dievčatám, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) so sídlom v Ženeve.

Väčšinou išlo o obete povstaleckej skupiny Armáda božieho odporu (LRA), pôsobiacej v Ugande a okolitých krajinách. Sestra Angélique pomáha ženám prekonať traumatické zážitky. Dáva im tiež možnosť naučiť sa remeslo, otvoriť si malý obchod, alebo ísť znovu do školy.

Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres nazval mníšku "skutočnou humanitárnou hrdinkou". Zároveň UNHCR zverejnil správu o zločinoch LRA. Sestra Angélique si cenu prevezme 30. septembra v Ženeve.

Cena UNHCR nesie meno nórskeho bádateľa Fridtjofa Nansena. Bol prvým vysokým komisárom pre utečencov vtedajšej Ligy národov a v roku 1922 mu udelili Nobelovu cenu za mier.

Nansenova cena - najvyššie ocenenie UNHCR - sa začala udeľovať v roku 1954. Každoročne ju získa jednotlivec alebo organizácia za výnimočnú službu utečencom.