Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

OSN: Počet sýrskych utečencov prekročil 250.000

Foto: TASR/AP

Od začiatku povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada v marci minulého roka prišlo podľa aktivistov v Sýrii o život okolo 23.000 ľudí.

Ženeva 11. septembra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes oznámil, že počet sýrskych utečencov prekročil štvrť milióna.

Podľa vyjadrenia hovorcu UNHCR Adriana Edwardsa je v súčasnosti zaevidovaných alebo čaká na registráciu 253.106 sýrskych utečencov. Z nich sa tento týždeň nachádzalo 85.197 v Jordánsku, 78.431 v Turecku, 66.915 v Libanone a 22.563 v Iraku.

Podľa úradov je však skutočný počet sýrskych utečencov oveľa vyšší, pretože tisíce sa ich doteraz nezaregistrovali.

Edwards povedal, že utečenci rozprávajú o pokračujúcich delostreleckých i vzdušných útokoch na dediny a mestá v blízkosti hraníc s Jordánskom.

Od začiatku povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada v marci minulého roka prišlo podľa aktivistov v Sýrii o život okolo 23.000 ľudí.

Francúzsko pomáha sýrskym prebehlíkom

Francúzsko sa snaží pomôcť ďalším popredným oponentom sýrskeho prezidenta Bašára Asada odísť z krajiny po tom, ako už poskytlo pomoc viacerým prebehlíkom vrátane generála Manáfa Tlasa. Uviedol to dnes francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

"Tiež sme, a nebudem zachádzať do detailov, pomohli určitému počtu prebehnutí," povedal Fabius parlamentnému výboru pre zahraničné záležitosti. "Je to naša úloha. Naše agentúry sú aktívne."

Tlas, jeden z najvyššie postavených predstaviteľov Asadovho režimu, ktorí utiekli zo Sýrie, v pondelok oznámil, že v júli dezertoval s pomocou francúzskych špeciálnych jednotiek.

Fabius po prvý raz verejne potvrdil, že Francúzsko pomohlo Tlasovi utiecť zo Sýrie. Informoval tiež, že sa s generálom stretol na rozhovore o budúcnosti jeho krajiny.

"Prečo? Pretože si myslíme, že keď je niekto, kto chce bojovať proti Bašárovi Asadovi a odísť zo Sýrie, vysoko postavený, tak mu pomôžeme," citovala šéfa francúzskej diplomacie agentúra Reuters.

Noviny Le Figaro minulý týždeň priniesli správu o tom, že Paríž sa angažuje v celkovo 12 prípadoch prebehlíkov.