Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

OSN urobí na deň boja protí mínam kampaň s názvom Požičaj svoju nohu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Yonhap, Lim Byung

Aj desiatky rokov po skončení vojnového konfliktu pripravujú "tichí zabijaci" o život alebo ťažko poškodzujú zdravie ľudí, zdôraznil v roku 2006 vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan.

New York 3. apríla (TASR) - Medzinárodný deň spolupráce a boja proti mínam, pripadajúci na 4. apríla, poskytuje v roku 2012 príležitosť zúčastniť sa na kampani Lend your Leg (Požičaj svoju nohu), aby sme vyjadrili podporu i súcit s tými, čo prežili výbuch míny.

Organizácia Spojených národov (OSN) spolu s oficiálnymi národnými miestami a mimovládnymi organizáciami upozorňuje na nebezpečenstvo mín a pomáha obetiam výbuchov mín vo vyše 40 krajinách sveta i ďalším obyvateľom, aby mohli žiť bezpečne, zdôraznil v príhovore k tohtoročnému Medzinárodnému dňu spolupráce a boja proti mínam, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Tím OSN zaoberajúci sa problematikou odmínovania spolu s mimovládnou organizáciou Fundacíon Arcangeles pripravili na rok 2012 medzinárodnú kampaň na zákaz nášľapných mín v najmenej 138 krajinách sveta pod názvom Lend your Leg. Cieľom kampane je obrátiť sa na súkromné podniky, známe osobnosti, politikov aj na všetkých ostatných ľudí všade na svete, aby si vyhrnuli jednu nohavicu alebo rukáv na košeli na znak podpory tých, čo prežili výbuch míny. Takto majú jedným hlasom vyjadriť požiadavku - Nikdy viac míny.

Medzinárodný deň spolupráce a boja proti mínam má všetkým ľuďom pripomínať, že ochrana práv státisícov osôb, ktoré po výbuchu míny s ťažkými zraneniami prežili, zostáva výzvou na niekoľko desaťročí.

Štvrtý aprílový deň nemá dovoliť zabudnúť ani na skutočnosť, že väčšinou ťažko postihnutí ľudia zostanú po explózii mín po zvyšok života žiť v chudobe, neraz v diskriminácii, v niektorých regiónoch často bez primeranej zdravotnej starostlivosti.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov vyhlásilo 4. apríla za Medzinárodný deň spolupráce a boja proti mínam 8. decembra 2005 v rezolúcii A/RES/60/97. Prvýkrát si ho OSN pripomenula 4. apríla 2006. Odvtedy sa tento deň pripomína každý rok.

Aj desiatky rokov po skončení vojnového konfliktu pripravujú "tichí zabijaci" o život alebo ťažko poškodzujú zdravie ľudí, zdôraznil v roku 2006 vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan.

Dokument s celým názvom Dohovor o zákaze použitia, skladovania, výroby a transferov protipechotných mín a o ich zničení podpísala za SR začiatkom decembra 1997 v kanadskej Ottawe vtedajšia ministerka zahraničných vecí SR Zdenka Kramplová. Na signatárskej konferencii v Ottawe 2. až 4. decembra 1997 podpísali predstavitelia 121 štátov vrátane Slovenska Dohovor o zákaze používania, skladovania, výroby a transferov protipechotných mín a ich zničení - tzv. Ottawský dohovor.

Dokument nepodpísali tri svetové vojenské mocnosti - USA, Ruská federácia a Čína, ako ani väčšina blízkovýchodných krajín.

Slovensko od prvého dňa svojej nezávislosti nevyrába protipechotné míny. Dlhé roky sa slovenskí odborníci podieľajú na odmínovacích prácach v zahraničí. Slovenskí špecialisti vyvinuli spoľahlivé odmínovacie zariadenie, ktoré ponúkali na očistenie území od mín. Navyše SR v roku 1994 vyhlásila všeobecné a časovo neobmedzené moratórium na export všetkých typov protipechotných mín.

Dohovor o zákaze použitia, skladovania, výroby a transferu protipechotných mín a ich zničení nadobudol platnosť začiatkom marca 1999.

SR ratifikovala Ottawský dohovor 25. februára 1999, dokument v nej nadobudol platnosť 1. augusta 1999.