Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrska vláda porušuje ľudské práva v alarmujúcom rozsahu, tvrdí OSN

Kofi Annan počas rokovaní OSN o Sýrii v Ženeve Foto: TASR/AP

Porušovaním ľudských práv a násilím v Sýrii sa budú zaoberať 30. júla šéfovia diplomacie USA a Ruska, zástupcovia členov Bezpečnostnej rady OSN a prípadne susedných krajín Sýrie.

Ženeva 27. júna (TASR) - Sýrske vládne jednotky sa za posledné tri mesiace dopúšťali pri vojenských operáciách po celej krajine porušovania ľudských práv, vrátane popráv, a to v "alarmujúcom rozsahu", uviedli dnes vyšetrovatelia OSN.

Skupina nezávislých vyšetrovateľov pod vedením Paula Pinheira v najnovšej správe pre Radu OSN pre ľudské práva konštatovala, že ťažké boje v Sýrii sa od poslednej správy z februára rozšírili do ďalších regiónov.

Vládne jednotky a jej spojenecké milície sú podľa správy zodpovedné za zabíjanie civilistov, nelegálne zadržiavanie osôb a rôzne formy mučenia. Opoziční bojovníci zasa mučia alebo zabíjajú vládnych vojakov a ľudí, ktorých podozrievajú z ich podpory.

Zástupca medzinárodného vyslanca pre Sýriu, Jean-Marie Guéhenno, rade v Ženeve povedal, že násilie v Sýrii znova dosiahlo alebo dokonca prekročilo úroveň spred dosiahnutia dohody o prímerí z 12. apríla. Annanov mierový plán jedna ani druhá strana konfliktu pritom zjavne neplnia, no musia pochopiť, že to bude mať svoje "následky".

Vyšetrovatelia uviedli, že nedokázali zistiť, kto v máji spáchal masakru vyše sto ľudí v oblasti Húlá. Konštatovali však, že "jednotky lojálne vláde mohli byť zodpovedné za mnohé z úmrtí". Majú tiež početné správy o zabíjaní páchanom ozbrojenými opozičnými skupinami, ktoré čoraz viac využívajú provizórne bomby.

"Situácia v teréne je nebezpečná a rýchlo sa zhoršuje," píše sa v správe s odvolaním sa na používanie guľometov, delostrelectva a tankov vládnymi jednotkami na ostreľovanie oblastí, v ktorý sú alebo by mohli byť členovia protivládnych skupín.

Vyšetrovatelia zároveň vyjadrili znepokojenie nad tým, že povstalci "využívajú deti ako sanitárov, poslov a kuchárov, čím ich vystavujú hrozbe smrti a zranenia". Niektoré chodia tam a späť cez hranicu s Tureckom.

Guéhenno radu informoval, že Annan chce na sobotu 30. júla zvolať rozhovory o Sýrii na vysokej úrovni. Podľa diplomatických zdrojov by sa na stretnutí mali zúčastniť šéfovia diplomacie USA a Ruska, Hillary Clintonová a Sergej Lavrov, ako aj zástupcovia ďalších členov Bezpečnostnej rady OSN a prípadne susedných krajín Sýrie.