Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

OSN: Ukrajinské ženy a deti potrebujú väčšiu ochranu

Na snímke z 29. marca 2022 dievčatko drží hračku a utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine kráčajú na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom. Foto: TASR/AP

"Deti sú nevinné. Vždy. Prestaňte ich zabíjať. Prestaňte im ničiť budúcnosť. Zastavte vojnu," vyzvala nórska diplomatka.

New York 11. apríla (TASR) - Na vyšetrovanie násilia zo strany Ruska voči ženám počas invázie na Ukrajinu a na ochranu detí v tomto konflikte vyzvali v pondelok vysokopostavení predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

"Táto vojna sa musí skončiť. Teraz," povedala riaditeľka agentúry Ženy OSN Sima Bahousová na schôdzke Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku.

"Stále častejšie počujeme o znásilňovaní a sexuálnom násilí. Tieto tvrdenia sa musia nezávisle vyšetriť v záujme zaistenia spravodlivosti a zodpovednosti," dodala.

Nebolo bezprostredne jasné, či bude bezpečnostná rada, v ktorej má Rusko ako jej stály člen právo veta, súhlasiť s akýmkoľvek vyšetrovaním, podotýka AFP.

Riaditeľ Detského fondu OSN (UNICEF) pre krízové programy Manuel Fontaine tiež vyzval na ukončenie vojny a upozornil, že deti v oblasti sú ohrozené hladomorom. "Z 3,2 milióna detí, ktoré podľa odhadov ešte zostali vo svojich domovoch, môže byť takmer polovica ohrozená nedostatkom jedla," povedal na pôde BR OSN.

"Situácia je ešte horšia v mestách ako je Mariupol a Cherson, kde deti a ich rodiny už niekoľko týždňov trávia bez tečúcej vody a sanitárnych služieb, pravidelných zásob jedla a zdravotnej starostlivosti," dodal.

Pred schôdzkou bezpečnostnej rady upozornila nórska veľvyslankyňa pri OSN Mona Juulová aj na dosah vojny na vzdelávanie pre množstvo ukrajinských detí, píše AFP. "Podľa OSN je celonárodným uzatvorením vzdelávacích zariadení ovplyvnených 5,7 milióna detí," spresnila.

"Deti sú nevinné. Vždy. Prestaňte ich zabíjať. Prestaňte im ničiť budúcnosť. Zastavte vojnu," vyzvala nórska diplomatka.