Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala na nezávislé vyšetrovanie úmrtia Muhammada Mursího

Na archívnej snímke bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí. Foto: TASR/AP

Egyptský exprezident Mursí (67) skolaboval v pondelok počas pojednávania súdu, pred ktorým sa zodpovedal z obvinení zo špionáže.

Ženeva 18. júna (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na "nezávislé vyšetrovanie" úmrtia bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorý zomrel v pondelok vo väzbe. Informovala o tom agentúra AFP.

"Po akomkoľvek náhlom úmrtí vo väzbe musí nasledovať rýchle, objektívne, dôkladné a transparentné vyšetrovanie nezávislým orgánom s cieľom objasniť príčinu smrti," povedal Rupert Colville, hovorca OHCHR.

Egyptský exprezident Mursí (67) skolaboval v pondelok počas pojednávania súdu, pred ktorým sa zodpovedal z obvinení zo špionáže. Previezli ho do nemocnice v Káhire, kde zomrel. Podľa zdroja z lekárskeho prostredia skonal na srdcový záchvat.

Mursí bol členom najväčšej islamistickej organizácie v Egypte, medzičasom zakázaného Moslimského bratstva. Za prezidenta bol zvolený vo voľbách z roku 2012, ktoré boli prvými slobodnými po zvrhnutí dlhoročného autoritárskeho lídra Husního Mubaraka rok predtým.

Po vlne protivládnych demonštrácií v lete 2013 však Mursího zosadili počas vojenského prevratu, na ktorého čele stál súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí. Armáda zatkla Mursího aj mnoho ďalších vodcov Moslimského bratstva, ktoré potom zaniklo.