Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Otec útočníka zo Štrasburgu tvrdí, že jeho syn podporoval IS

Na snímke policajt hliadkuje na ulici 12. decembra 2018 v Štrasburgu po utorňajšom útoku na vianočných trhoch. Foto: TASR/AP

Dodal, že od podpory džihádistov sa svojho syna pokúšal v minulosti odhovoriť.

Paríž 16. decembra (TASR) - Muž označený za otca 29-ročného ozbrojenca podozrivého z utorkového útoku na vianočných trhoch vo francúzskom Štrasburgu tvrdí, že jeho syn bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Abdelkrim Chekatt to pre francúzsku televíznu stanicu France 2 povedal v sobotu večer - dva dni po tom, ako jeho syna zneškodnili policajti pri prestrelke v Štrasburgu. Polícia po ňom pátrala od utorkového útoku na vianočných trhoch, ktorý si vyžiadal štyri obete. Napísala o tom v nedeľu agentúra AP.

Otec Chérifa Chekatta povedal, že syna naposledy videl tri dni pred útokom. Potvrdil, že jeho syn džihádistov podporoval. "Napríklad povedal, že Dáiš (Islamský štát) bojuje za správnu vec," povedal v rozhovore otec predpokladaného útočníka. Dodal, že od podpory džihádistov sa svojho syna pokúšal v minulosti odhovoriť.

Rodičov ozbrojenca a jeho dvoch bratov prepustili v sobotu z väzby na slobodu. Tri ďalšie osoby blízke Chérifovi Chekattovi sú stále zadržiavané.

Propagandistická agentúra Islamského štátu uviedla na Twitteri, že Chekatt bol jedným z jeho "vojakov", čo francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v piatok označil za "úplne oportunistické".