Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Palestínsky prezident ocenil rezolúciu VZ OSN o násilí v Gaze

Na archívnej snímke Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Za rezolúciu hlasovalo 120 krajín.

Jeruzalem 14. júna (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás ocenil vo štvrtok uznesenie prijaté na pôde Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN), ktoré vyzýva izraelské jednotky na zastavenie násilia voči palestínskym demonštrantom v pásme Gazy. Izrael označil hlasovanie za zaujaté, informuje agentúra DPA.

Valné zhromaždenie OSN schválilo v stredu uznesenie vyzývajúce izraelské sily na zastavenie násilia voči palestínskym demonštrantom v pásme Gazy. Zároveň tesne odmietlo požiadavku USA, aby bol k rezolúcii pridaný dodatok odsudzujúci militantné hnutie Hamas - vládnuce v pásme Gazy - za útoky voči Izraelu.

Abbás uviedol, že hlasovanie je "víťazstvom pre práva Palestínčanov, spravodlivosť a medzinárodné právo", citovala oficiálna palestínska tlačová agentúra Wafa.

Za rezolúciu hlasovalo 120 krajín. V uznesení tiež vyjadrili poľutovanie nad použitím "nadmernej, neprimeranej a neselektívnej sily" voči Palestínčanom. Osem krajín hlasovalo proti prijatiu tohto dokumentu a 45 ďalších sa zdržalo.

Uznesenie tiež kritizuje vystreľovanie rakiet z pásma Gazy na izraelské územie, konkrétne však nespomína radikálne palestínske hnutie Hamas, píše DPA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na margo hlasovania uviedol, že zameriavanie sa na Izrael "prináša organizácii (OSN) hanbu".

Najmenej 123 Palestínčanov už zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia v dôsledku zásahov izraelských jednotiek v pásme Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že tento počet obetí zahŕňa aj militantov, ktorí podnikali útoky.