Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pančovaný alkohol v Česku si vyžiadal 17. obeť

Ilustračné foto Foto: TASR

Obeťou je 47-ročná žena, ktorú našiel v bezvedomí v byte jej spolubývajúci. Ten okamžite privolal sanitku.

Ostrava 13. septembra (TASR) - Otrava alkoholom v Českej republike si vyžiadala už v poradí sedemnástu obeť, keď 47-ročná žena zomrela dnes ráno v Mestskej nemocnici v Ostrave. Informovala o tom agentúra Mediafax.

Ženu našiel v bezvedomí v byte jej spolubývajúci, ktorý okamžite privolal sanitku. Pacientku prijali do nemocnice v stredu večer. V noci nadnes okolo 02.00 h skolabovala a už sa nepodarilo obnoviť jej vitálne funkcie, oznámil Mediafaxu hovorca nemocnice Jiří Maléř. Laboratórium potvrdilo, že príčinou jej smrti bol metylalkohol v krvi.

Ihneď po oznámení prišli do bytu obete policajní vyšetrovatelia. Na mieste našli fľaše od alkoholu, na ktorých boli zrejme falošné etikety. Dnes pokračujú vo vyšetrovacích úkonoch, oznámila hovorkyňa ostravskej polície Gabriela Holčáková.

V meste je to už druhá obeť a desiata v Moravskosliezskom kraji. V nemocniciach po celej Českej republike zostávajú desiatky ľudí v kritickom stave, ktorý spôsobila otrava. Podľa vyjadrenia lekárov je takmer isté, že niektorí z nich neprežijú, napísalo internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Česká vláda vyhlásila zákaz predaja tvrdého alkoholu v 30 percentách stánkov, aby sa zmenšilo riziko ďalších otráv.

Polícia obvinila majiteľa predajne v Zlíne, kde sa predával otrávený alkohol

Česká polícia obvinila dnes majiteľa predajne na zlínskom sídlisku Jižní Svahy z porušovania predpisov o etiketách na fľašiach s alkoholom. V predajni predával alkohol s obsahom metanolu. Informovala o tom tlačová agentúra Mediafax.

Majiteľovi predajne hrozia tri roky väzenia alebo zákaz činnosti. Policajný hovorca Petr Jaroš oznámil, že prípad sa bude riešiť v skrátenom prípravnom riadení, takže obvinený sa v krátkom čase postaví pred súd. Zatiaľ je muž stíhaný na slobode.

V stredu zadržali českí kriminalisti aj dodávateľa pančovaného alkoholu. Držia ho vo väzbe a k prípadu sa zatiaľ nevyjadrujú. Muž však ešte nie je z ničoho obvinený.


Polícia kontrolovala predaj alkoholu, polovica vzoriek obsahovala metanol

Českí policajti vykonali v noci nadnes kontroly predaja alkoholu po celej Českej republike - polovica zaistených vzoriek bola kontaminovaná metanolom.

Na dovedna 4867 kontrolách sa podieľali okrem policajtov aj colníci a zamestnanci ministerstiev poľnohospodárstva a zdravotníctva, uviedla podľa agentúry Mediafax hovorkyňa českého policajného prezídia Štěpánka Zatloukalová.

V 12 prípadoch zaistili vzorky, ktoré poslali hasičskému zboru na analýzu. V Ostrave odhalili až 21 litrov neokolkovaného alkoholu.

Hasičský záchranný zbor preveril 57 vzoriek. "Viac ako polovica bola kontaminovaná metanolom," citoval spravodajský server iDNES.cz hovorkyňu Generálneho riaditeľstva hasičov Nicole Zaoralovú.

Výsledky pitvy dnes potvrdili, že na otravu metanolom zomrel ďalší človek - muž z Havířova - čím celkový počet obetí stúpol na 18. Desiatky ďalších ľudí sú v nemocnici v kritickom stave. Lekári tvrdia, že takmer určite to niektorí neprežijú.

Polícia zatkla dvoch mužov podozrivých v súvislosti s otravami metanolom

Českí kriminalisti zadržali súvislosti s otravou metanolom v stredu popoludní dvoch mužov, u ktorých našli 400 litrov alkoholu bez kolkov, informovala dnes agentúra Mediafax.

Dvaja muži vo veku 46 a 47 rokov, ktorých polícia zadržala po súhlase štátneho zástupcu, ukrývali 400 litrov alkoholu v rôznych nádobách, ktoré neboli okolkované a mali rôzne etikety. Polícia ich objavila po domovej prehliadke.

"Zatiaľ nemáme k dispozícii závery znaleckého skúmania na detekciu toxicity zaistených liehovín," povedala hovorkyňa ostravskej polície Gabriela Holčáková.

Prvého podozrivého, 46-ročného muža, majiteľa stánku v Havířove, polícia obvinila v súvislosti s otravami metanolom už v nedeľu 9. septembra.