Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež: Moja cesta do SAE otvorila dialóg kresťanstva s islamom

Na archívnej snímke pápež František prichádza celebrovať slávnostnú omšu na štadióne šejka Zajda v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch 5. februára 2019. Na omši sa zúčastnilo 50 tisíc katolíckych veriacich a ďalších 120 tisíc ľudí. Foto: TASR/AP

František podpísal v Abú Zabí dokument odsudzujúci násilie vrátane nábožensky orientovaného.

Vatikán 6. februára (TASR) - Pápež František v stredu uviedol, že jeho tohtotýždňová cesta do Spojených arabských emirátov (SAE) otvorila "novú stránku v dejinách dialógu medzi kresťanstvom a islamom" a v presadzovaní svetového mieru založeného na bratstve. Informovala o tom agentúra AP.

Pútnikom vo Vatikáne rozprával o vôbec prvej návšteve hlavy katolíckej cirkvi na Arabskom polostrove s moslimskou väčšinou. Svoje stretnutie s lídrami islamu označil ako kontrapunkt k "silnému pokušeniu" tvrdiť, že v súčasnosti dochádza k stretu medzi kresťanskou a islamskou civilizáciou.

František podpísal v Abú Zabí dokument odsudzujúci násilie vrátane nábožensky orientovaného. Dokument podpísal s Ahmadom Muhammadom Tajjibom, veľkým imámom káhirskej mešity al-Azhar, najprestížnejšieho strediska sunnitského islamského učenia v Egypte. Pápež uviedol, že obaja náboženskí lídri chcú vyslať "jasný a rozhodný" signál, že medzi kresťanským a islamským svetom je možný rešpekt a dialóg.

František v pondelok počas medzináboženského stretnutia s členmi moslimskej rady starších v SAE odmietol "nenávisť a násilie" páchané v mene Boha. Pápež v Abú Zabí vyhlásil, že "každá forma násilia sa musí bez zaváhania odsúdiť" a "žiadne násilie nemožno ospravedlniť v mene náboženstva".