Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež po najnovších udalostiach v Izraeli vyzýva na umiernenosť

Pápež František. Foto: TASR/AP

Po nepokojoch, ktoré zachvátili jeruzalemské sväté miesto známe pod názvom Chrámová hora, sa zvýšilo v Izraeli napätie a izraelské úrady zavádzajú nové bezpečnostné opatrenia.

Vatikán 23. júla (TASR) - Na zmierenie a umiernenosť vyzval dnes pápež František v reakcii na nedávne úmrtia pri masových nepokojoch na posvätnom mieste v Jeruzaleme. Informuje o tom agentúra AP.

Veriacim, zhromaždeným na vatikánskom Námestí sv. Petra, najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi povedal, že "so znepokojením sledoval vážne napätie a nepokoje", ktoré sa nedávno rozpútali na Chrámovej hore, posvätnej tak pre židov, ako aj pre moslimov.

Tento týždeň zastrelil arabský ozbrojenec v priestoroch uvedeného svätého miesta dvoch izraelských policajtov, traja Palestínčania boli zabití pri pouličných nepokojoch, a mladý Palestínčan zase smrteľne dobodal troch členov jednej izraelskej rodiny v Predjordánsku.

František povedal: "Cítim potrebu zúfalo vyzvať na umiernenosť a dialóg." Najvyšší pontifex zároveň vyzval ľudí, aby sa spoločne s ním modlili za to, aby sa konkrétni jedinci, ktorých sa to týka, snažili o zmierenie a dialóg.

Po nepokojoch, ktoré v piatok zachvátili jeruzalemské sväté miesto známe židom pod názvom Chrámová hora a moslimom Vznešená svätyňa, sa zvýšilo v Izraeli napätie a izraelské úrady zavádzajú nové bezpečnostné opatrenia.