Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Reakcie svetových osobností po požiari v Notre-Dame

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pri likvidácii požiaru, ktorá trvala deväť hodín, utrpeli ľahké zranenia dvaja policajti a jeden hasič.

Paríž 16. apríla (TASR) - Pápež František sa pomodlil za Francúzov ako i za všetkých ľudí podieľajúcich sa na hasení rozsiahleho požiaru, ktorý v pondelok večer zachvátil katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) v Paríži. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu Vatikánu Alessandra Gisottiho, ktorý to oznámil na Twitteri.

Pápež vyjadril solidaritu francúzskemu ľudu po požiari, ktorý do veľkej miery zničil Notre-Dame - symbol kresťanstva a francúzskeho národa. "Pápež stojí pri Francúzsku, modlí sa za francúzskych katolíkov i za obyvateľov Paríža, ktorí sú otrasení týmto hrozným požiarom. Pontifex sa modlí za všetkých, ktorí sa angažujú pri prekonaní tejto dramatickej situácie," napísal Gisotti.

Pri likvidácii požiaru, ktorá trvala deväť hodín, utrpeli ľahké zranenia dvaja policajti a jeden hasič. Hasičom sa podarilo zachrániť konštrukciu budovy a najvýznamnejšie umelecké diela a predmety s nevyčísliteľnou historickou hodnotou, ktoré sa v katedrále nachádzali.

Pápež František dúfa, že všetci ľudia spoja svoje sily na to, aby obnovili rozsiahlym požiarom spustošenú katedrálu Notre-Dame v Paríži. Vyjadril sa tak v utorok vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

"Dúfam, že katedrála Notre-Dame sa raz možno vďaka rekonštrukčným prácam a mobilizácii všetkých opäť stane klenotom v srdci tohto mesta," uviedol František vo vyhlásení, ktoré zverejnil Vatikán. Pápež má neskôr cez deň o požiari telefonicky hovoriť aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

"Prezident už dnes ráno absolvoval viacero štátnych aj medzinárodných telefonátov," informovala jeho kancelária s tým, že s Macronom už v tejto veci telefonovali americký prezident Donald Trump, nemecká kancelárka Angela Merkelová či generálny tajomník OSN António Guterres.

Rozsiahly požiar, ktorý Chrám Matky Božej zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička - sanktusník - z 19. storočia.

Zármutok v tejto súvislosti Francúzsku prejavili už mnohí svetoví lídri, ku ktorým sa pridal aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Ten poslal Macronovi posolstvo, v ktorom uviedol, že jeho vlasť táto udalosť "hlboko zarmútila", informovala čínska štátna televízia CCTV.

Katedrálu Notre-Dame nazval Si Ťin-pching "výnimočným pokladom ľudskej civilizácie". Vyjadril tiež presvedčenie, že Francúzsko bude schopné pamiatku zreštaurovať a navrátiť jej tak pôvodnú slávu.

Český kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka uviedol: "S nemým smútkom v srdci sledujem skazu parížskej katedrály Notre-Dame. Ide o jednu z najväčších európskych kultúrnych strát od zničenia starobylého benediktínskeho opátstva v Monte Cassine. Stredoveké katedrály, medzi ktoré patrí aj parížska Notre-Dame, vyrastajú v symbióze s univerzitnými katedrami a formujú spoločnosť, ktorú charakterizujú dve slová: viera a česť.

Katedrála je sídlom biskupa a jeho učiteľského úradu; univerzita sídlom profesora a získaného poznania 'sic et non'; kláštor duchovného života a spirituality. Sú to práve tieto zmienené inštitúcie, ktorým nepopierateľne vďačíme za to, že na troskách antickej a židovskej kultúry vzniká naša európska identita, tak ako ju poznáme dnes, a ktorú možno právom označiť za jeden z najväčších vrcholov, ktorý ľudstvo doteraz dosiahlo.

V novoveku to bola práve francúzska katedrála Notre-Dame, v ktorej pôsobí právnik a dominikánsky kazateľ Dominique Henri Lacordaire, ktorý tu v 19. storočí v reakcii na zápas o náboženskú slobodu formuluje princíp 'slobodná cirkev v slobodnom štáte či spoločnosti'.

Píšem vyššie zmienené len ako dokreslenie nevyčísliteľnej kultúrnej, umeleckej, symbolickej aj civilizačnej straty, ktorú v tomto veľkonočnom týždni utrpel nielen Paríž a Francúzsko, ale spolu s nimi aj celá Európa a svet. Som z toho skutočne hlboko dojatý a smutný."


Pomoc Parížu ponúkli Zeman i Babiš, konať bude aj ministerstvo kultúry



Aj Česká republika chce pomôcť Francúzsku s opravou katedrály Notre-Dame, ktorú spustošil rozsiahly požiar. Prezident Miloš Zeman vyjadril Parížu sústrasť a zároveň ponúkol možnosť využitia českých reštaurátorských dielní i ateliérov, ktoré sú podľa jeho slov na špičkovej úrovni. Napísal to v liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, z ktorého citoval spravodajský portál iDNES.cz.

Pomoc Parížu ponúkol v utorok aj český premiér Andrej Babiš, ktorý zároveň informoval, že po požiari Macronovi poslal SMS správu.

"My Česi sme v týchto ťažkých chvíľach myšlienkami s Vami, veď Česká republika je rovnako ako Francúzsko krajinou gotických pamiatok a Prahu podobne ako Paríž zdobia významné stredoveké chrámy a cenné historické a umelecké stavby. Požiar Notre-Dame sa dotýka nás všetkých. Predstavuje obrovskú stratu pre stredoveké umenie, ale tiež pre umenie a remeslo 19. storočia", napísal v liste Zeman.

Macronovi ďalej tlmočil sústrasť svojej vlasti a uistil ho, že "Pražský hrad je pripravený pomôcť Parížu s opravou Notre-Dame zapojením svojich reštaurátorských dielní a ateliérov, ktoré sú na špičkovej úrovni". List zakončil slovami o tom, že by ČR rada prejavila Francúzsku sústrasť a spolupatričnosť okrem slov aj "činmi a konkrétnou pomocou".

Pomoc Parížu ponúkol tiež český premiér Andrej Babiš.

"Česká vláda je pripravená pomôcť Francúzsku pri obnove katedrály Notre-Dame i finančne. Čaká ale na rozhodnutie francúzskej vlády o postupe rekonštrukcie a organizovanie zbierky," povedal v utorok. Skonštatoval tiež, že mu "je smutno", keď vidí hrozivé zábery slávnej katedrály.

Pripravenosť pomôcť Francúzsku deklarovalo aj české ministerstvo kultúry. "Kontaktoval som francúzskeho veľvyslanca aj (českého) kardinála (Dominika) Duku, a prebrali sme, aké máme možnosti. Vyhlásime dve zbierky, cirkevnú i štátnu," povedal pre program televízie iDNES.tv český minister kultúry Antonín Staněk.

Tusk a Putin vyjadrili zármutok, vyzvali na obnovu Notre-Dame


Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval v utorok všetkých 28 členských štátov Európskej únie, aby pomohli pri obnove požiarom čiastočne zničenej parížskej katedrály Notre-Dame (Chrám Matky Božej). Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Tusk pripomenul obnovu svojho rodného mesta Gdansk v Poľsku, zdevastovaného počas druhej svetovej vojny.

"Obnovíme aj vašu katedrálu," povedal na zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) vo francúzskom Štrasburgu. "Vyzývam všetkých 28 členských štátov, aby na tejto úlohe spolupracovali," vyhlásil Tusk.

"Viem, že Francúzsko by to dokázalo urobiť samo, ale v stávke je niečo viac ako len materiálna pomoc," pokračoval Tusk. "Viaže nás niečo dôležitejšie a hlbšie, než sú zmluvy."

Hlboké zarmútenie nad ničivým požiarom v Notre-Dame vyjadril v utorok v mene Rusov prezident Vladimir Putin a ponúkol pomoc pri rekonštrukcii tejto pamiatky, napísala agentúra AFP.

"Notre-Dame je historickým symbolom Francúzska, neoceniteľným pokladom európskej a svetovej kultúry, jedna z najdôležitejších kresťanských lokalít. Tragédia, ktorá sa v noci udiala v Paríži, zanechala smútok v srdciach Rusov," napísal Putin v liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

Putin ďalej vyjadril nádej, že katedrála bude obnovená. Ponúkol tiež vyslanie ruských odborníkov, ktorý by pomohli pri úsilí o jej obnovu.

Rozsiahly požiar, ktorý Chrám Matky Božej zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v priebehu noci dostať pod kontrolu a dve hlavné veže zachrániť. Úplne však zhorela drevená strecha katedrály a drevená vežička - sanktusník - z 19. storočia.