Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Pápež podporil obyvateľov regiónu Emilia Romagna, Ukrajiny a Sudánu

Pápež František sa v nedeľu 30. apríla 2023 zúčastňuje stretnutia s akademickým a kultúrnym svetom na Katolíckej univerzite „Peter Pazmany“ v Budapešti v Maďarsku. Foto: TASR/AP

Vyzval tiež zhromaždených veriacich, aby si nezvykli na konflikt a násilie.

Vatikán 21. mája (TASR) - Pápež František v nedeľu znovu podporil obyvateľov severotalianskeho regiónu Emilia Romagna postihnutého krutými záplavami a zosuvmi pôdy, pri ktorých podľa dostupných informácií zahynulo 14 ľudí. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry ANSA.

"Opäť som v duchu v blízkosti ľudí z regiónu Emilia Romagna, ktorých v posledných dňoch zasiahli záplavy," povedal pápež po modlitbe Regina Coeli na Námestí svätého Petra vo Vatikáne.

Vyzval tiež zhromaždených veriacich, aby si nezvykli na konflikt a násilie. "Prosím, nezvykajme si na vojnu. A ďalej stojme pri mučeníckom ľude Ukrajiny," uviedol František.

Pápež takisto spomenul konflikt v Sudáne, kde krvavé boje medzi dvoma súperiacimi generálmi vyhnali z domovov v rámci krajiny vyše 843.000 ľudí a ďalších takmer 250.000 ušlo cez hranice do zahraničia. Tieto údaje poskytli agentúry OSN.

"Je to smutné, ale aj mesiac po vypuknutí násilia v Sudáne je situácia stále vážna," vyhlásil František. "Podporujem čiastočné dohody (o prímerí medzi znepriatelenými stranami) dosiahnuté doteraz a zároveň z hĺbky srdca apelujem, aby zložili zbrane. A žiadam medzinárodné spoločenstvo, aby sa zo všetkých síl snažilo o prevládnutie dialógu nad bojmi a o zmiernenie utrpenia obyvateľstva," povedal na záver pápež.