Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka

Pápež František drží malú knižku spevníka, ktorú má po 23-ročnom Ukrajincovi Alexandrovi, ktorého zabili vo vojne na Ukrajine počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 3. apríla 2024. Foto: TASR/AP

František pri týchto slovách zdvihol ruženec a kópiu biblického Nového zákona pokrytú vojenskou kamuflážou, ktoré patrili padlému vojakovi.

Vatikán 3. apríla (TASR) - Pápež František si v stredu uctil pamiatku ukrajinského vojaka zabitého vo vojne s Ruskom a vyzval na chvíľu ticha za obete konfliktu na Ukrajine. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Tento chlapec sa volal Oleksandr, mal 23 rokov. Zomrel v Avdijivke vo vojne", povedal František. "Mal pred sebou celý život," dodal.

František pri týchto slovách zdvihol ruženec a kópiu biblického Nového zákona pokrytú vojenskou kamuflážou, ktoré patrili padlému vojakovi.

"Chcel by som, aby všetci na chvíľu v tichosti mysleli na tohto chlapca a mnohých jemu podobných, ktorí zahynuli v tejto šialenej vojne," uviedol František na vatikánskom Námestí svätého Petra. "Vojna vždy ničí. Myslime na nich a modlime sa," odkázal veriacim.

Pápež od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 viackrát žiadal prímerie a pravidelne sa modlí za obyvateľov Ukrajiny. František však v marci rozhneval Kyjev svojím vyjadrením v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RSI, keď uviedol, že najsilnejší je ten, "kto má odvahu vyvesiť bielu vlajku a vyjednávať", pripomína AFP.