Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pápež opäť vyzval na rokovania o ukončení vojen na Ukrajine a v Gaze

Pápež František prichádza na svoju generálnu audienciu na Námestie svätého Petra vo Vatikáne 20. marca 2024. Foto: TASR/AP

Musíme podniknúť všetky snahy o rozhovory, o rokovanie, uviedol pápež.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Vatikán 20. marca (TASR) - Pápež František v stredu zopakoval svoju výzvu na rokovania o ukončení vojen na Ukrajine a v Pásme Gazy. Jeho slová spred niekoľkých dní o zdvihnutí "bielej vlajky" rozhnevali Kyjev, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Pápež na svojej stredajšej generálnej audiencii vo Vatikáne upriamil pozornosť na ľudí na Ukrajine a palestínskych územiach, ktorí v dôsledku vojny veľmi trpia. "Nikdy nezabudnime na to, že vojna znamená vždy prehru. Počas vojny sa nemôžeme pohnúť vpred. Musíme podniknúť všetky snahy o rozhovory, o rokovanie," uviedol pápež.

Františkove vyjadrenia o vojne na Ukrajine vyvolali pohoršenie. Začiatkom marca v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RSI uviedol, že najsilnejší je ten, "kto má odvahu vyvesiť bielu vlajku a vyjednávať". Rozhnevalo to Kyjev, ktorý si v reakcii predvolal apoštolského nuncia na Ukrajine.

"Naša vlajka je žlto-modrá. Toto je vlajka, podľa ktorej žijeme, umierame a víťazíme. Nikdy nevyvesíme žiadne iné vlajky," reagoval na pápeža ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v príspevku na sieti X. Pápežove vyjadrenie kritizovali i predstavitelia iných krajín.

Svätá stolica sa usilovala pápežove vyjadrenia uviesť na pravú mieru. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni poprel tvrdenia, že pápež vyzýval Ukrajinu ku kapitulácii. František podľa neho požadoval len prímerie a odvahu vyjednávať.