Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zástupcovia vyše 70 krajín rokujú o obmedzení financovania terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iba príjmy Islamského štátu v rokoch 2014 až 2016 sa odhadujú na 2,5 miliardy dolárov.

Paríž 25. apríla (TASR) - Približne 500 expertov z viac než 70 krajín rokuje v stredu v Paríži o spôsoboch, ako obmedziť financovanie teroristických skupín ako Islamský štát (IS) či al-Káida.

Rokovania vo francúzskej metropole odštartovali dvojdňovú medzinárodnú konferenciu s heslom "Žiadne peniaze, žiadny terorizmus", ktorú inicioval prezident Emmanuel Macron.

Iba príjmy Islamského štátu v rokoch 2014 až 2016 sa odhadujú na 2,5 miliardy dolárov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na úrad francúzskeho prezidenta.

Francúzski organizátori konferencie naliehajú na medzinárodnú koordináciu a väčšiu transparentnosť vo finančných transakciách, keďže teroristické skupiny využívajú stále sofistikovanejšie metódy na prevod peňazí.

Vo štvrtok sa k rokovaniam pridajú ministri spravodlivosti, financií, zahraničných vecí a vnútra zo západných štátov, arabského sveta i ďalších krajín, ako aj predstavitelia 18 medzinárodných organizácií.

Stretnutie sa koná v čase, keď sa účastníci darcovskej konferencie v Bruseli usilujú o podporu ďalšej pomoci pre vojnou zmietanú Sýriu, pripomína AP.