Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby v Tunisku vyhrali umiernení islamisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strana obrody získala 52 mandátov v 217-člennom parlamente a bude mať ťažkú úlohu vytvoriť vládnu koalíciu.

Tunis 10. októbra (TASR) - Umiernená islamistická Strana obrody (an-Nahda) bude najväčšou stranou v novom tuniskom parlamente. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov nedeľných parlamentných volieb, o ktorých v stredu informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na volebnú komisiu.

Strana obrody získala 52 mandátov v 217-člennom parlamente a bude mať ťažkú úlohu vytvoriť vládnu koalíciu. Aj keď skončila vo voľbách prvá, má o 17 kresiel menej, ako po predošlých voľbách v roku 2014, keď sa umiestnila na druhom mieste po sekulárnej koalícii, ktorá sa odvtedy rozpadla.

Strana obrody bola od tuniskej revolúcie z roku 2011 súčasťou niekoľkých vládnych koalícií, ktorým sa nepodarilo zlepšiť životnú úroveň alebo verejné služby v tejto mladej demokracii.

Strana Srdce Tuniska mediálneho magnáta Nabíla Karawího skončila na druhom mieste s 38 mandátmi. V parlamente je ešte šesť ďalších strán.

Parlamentné voľby sú podľa agentúry AP dôležité pre hospodársku a sociálnu stabilitu krajiny a sú aj ukazovateľom pred nedeľným druhým kolom prezidentských volieb, v ktorom sa stretnú Karawí a nezávislý profesor práva Kajs Saíd, ktorého podporuje Strana obrody.

Karawího, ktorý sa stal prakticky okamžite po júnovom ohlásení svojej kandidatúry favoritom predvolebných prieskumov, vzali v auguste do vyšetrovacej väzby pre podozrenie z prania špinavých peňazí. V stredu ho prepustili.

Tunisko je považované za "kolísku" tzv. arabskej jari a jedinú spomedzi krajín zasiahnutých od roku 2010 touto vlnou protestov a povstaní, v ktorej prebehol úspešný demokratizačný proces. V súčasnosti však trpí spomalením ekonomiky a sociálnymi nepokojmi.