Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pavel: Od revolúcie sme urobili veľký skok dopredu, je čo oslavovať

Na snímke český prezident Petr Pavel nesie veniec k pamätníku Nežnej revolúcie na Národní ulici v Prahe 17. novembra 2023. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Podľa českého prezidenta sa ktokoľvek hrubo mýli, ak by sa domnieval, že víťazstvo demokracie je tu navždy.

Praha 17. novembra (TASR) - Česko urobilo od Nežnej revolúcie v roku 1989 veľký skok dopredu, v deň jej výročia je preto čo oslavovať. Český prezident Petr Pavel to v piatok povedal vo vysielaní stanice ČT24. Spolu s manželkou tiež položili kvety a zapálili sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

Podľa českého prezidenta sa ktokoľvek hrubo mýli, ak by sa domnieval, že víťazstvo demokracie je tu navždy. "K určitému oslabovaniu demokracie dochádza aj v krajinách, kde by sme to ešte pred pár rokmi ani myšlienkou nepripustili. Domnievať sa, že ČR v tomto bude výnimka, by bola ilúzia," povedal Pavel. Ak chce Česko byť slobodnou a bezpečnou krajinou, musí pre to podľa neho niečo urobiť.

Vo všetkých demokratických krajinách je podľa prezidenta určitá skupina ľudí, pre ktorých nemá sloboda a demokracia taký obsah vzhľadom na ich sociálne a ekonomické podmienky, ako pre ľudí zo strednej a vyššej triedy. Ich príjmy a možnosti sa však podľa jeho slov až tak nelíšia od toho, čo v ČR bolo pred rokom 1989.

Český prezident si preto myslí, že spoločnosť musí byť solidárna a pamätať na tých, ktorí nemali to šťastie alebo nie sú tak vybavení schopnosťami, aby boli úspešní. "Civilizovanosť akejkoľvek spoločnosti sa meria tým, do akej miery je schopná postarať sa o svojich slabších, či už sociálne slabších alebo ľudí s rôznym stupňom postihnutia," dodal Pavel.

Prezident pripomenul, že pred novembrom 1989 bol príslušníkom Československej ľudovej armády a niekoľko rokov aj členom Komunistickej strany Československa. "Napriek tomu, že som nebol nadšený, ako sa ten vývoj u nás uberá, nebol som medzi tými, ktorí sa postavili do čela odporu," pripustil. Je však rád, že dostal možnosť podieľať sa na budovaní českej spoločnosti po roku 1989. "Som hrdý na to, čo sme za tých viac než 30 rokov dosiahli," zdôraznil.

Česko a Slovensko si v piatok pripomínajú Deň boja za slobodu a demokraciu a tiež Medzinárodný deň študentstva. V hlavnom meste ČR, ale aj na mnohých miestach v celej republike sa konajú oslavy. V Prahe budú v rámci Festivalu slobody rôzne debaty, koncerty či výstavy. Tohtoročným mottom osláv na bývalej Národní tříde je: "Časy sa menia". Organizátori sa chcú zamerať na súčasné spoločenské témy a otázky smerovania Česka do budúcnosti.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)