Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Peskov dementoval informácie o likvidácii desiatok mužov v Čečensku

Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Novaja gazeta priniesla materiál o likvidácii najmenej 27 mladých mužov, ktorých mali zadržať bez vznesenia žaloby a následne zastreliť v noci na 26. januára v Čečensku.

Moskva 10. júna (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel dnes večer pre ruské médiá informácie Novej gazety o januárovej fyzickej likvidácii desiatok Čečencov s odvolaním sa na preverenie vierohodnosti tejto informácie ruskými i čečenskými orgánmi.

Novaja gazeta priniesla materiál o likvidácii najmenej 27 mladých mužov, ktorých mali zadržať bez vznesenia žaloby a následne zastreliť v noci na 26. januára v Čečensku. Periodikum zverejnilo aj ich menoslov s tým, že zoznam obetí nemusí byť konečný, pretože redakcia vie až o 56 obyvateľoch Čečenska zadržaných v rôznom čase, avšak s identickým dátumom úmrtia.

Medzinárodná organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) označila túto správu za vierohodnú a požadovala úplné objasnenie prípadu. Bezpečnostné sily nemôžu zabíjať a mučiť len preto, že nosia uniformy, formuloval predstaviteľ AI Denis Krivošejev.